MMF ublažio procjenu pada svjetske privrede

MEĐUNARODNI monetarni fond (MMF) ublažio je  procjenu pada globalne privredne u ovoj godini u "nešto manje sumornim prognozama" zahvaljujući bržem oporavku razvijenih zemalja i Kine od koronamjera" prenosi INDEX.HR

MMF sada očekuje da će svjetska privreda ove godine pasti 4,4 odsto,suprotono u julu kada je procjena pada bila za 4,9 posto,pokazuju jesenje procjene (WEO).
Ublažena procjena pada odražava snažniji oporavak razvijenih privreda u drugom tromjesečju nego što se očekivalo, nakon postupnog ublažavanja mjera karantina u maju i junu, i nastavka tog trenda u
trećem tromjesečju, ističu u MMF-u.Izdvajaju i Kinu, koja se oporavila brže nego što se očekivalo.U 2021. svjetska bi privreda trebalo porasti 5,2 posto, nešto slabije nego što je MMF očekivao u junu, s obzirom na očekivani umjereniji pad u 2020. i produženih mjera fizičke distance.

S obzirom na kontinuirano širenje pandemije covida-19, mnoge su zemlje polako otvarale privredu, a neke su ponovno uvele djelimične mjere zatvaranja kako bi zaštitile osjetljive grupe građana,objašnjavaju u MMF-u.Američka privreda trebalo bi ove godine pasti 4,3 odsto, gotovo upola blaže no što je MMF procijenio u junu, nakon čega bi se u 2021. aktivnosti trebale oporaviti,ali uz nižu procijenjenu stopu rasta, od 3,1 odsto. Prema junskim procjenama trebale su porasti 4,5 posto.

Ublažena je i procjena ovogodišnjeg pada privrede eurozone, na 8,3 odsto. U junu MMF je prognozirao da će aktivnosti u zoni primjene zajedničke evropske valute pasti 10,2 odsto.
I eurozona bi u 2021. trebala rasti slabije no što je MMF procijenio ljetos, snizivši procjenu sa 6,0 na 5,2 odsto.

Najveća evropska privreda, ona u  Njemačkoj, trebalo bi se ove godine prema najnovijim MMF-ovim procjenama smanjiti šest odsto. U junu MMF je prognozirao 7,8-odstotni pad. U 2021. trebalo bi porasti 4,2 odsto, u poređenju od ljetos prognoziranim 5,4- odstotnim povećanjem.Francuska bi ove godine trebala bilježiti pad od 9,8 odsto, znatno manji nego u junskoj prognozi u kojoj mu je MMF predvidio 12,5odstotni pad. U 2021. aktivnosti bi trebale porasti šest odsto.U Italiji se očekuje pad od 10,6 odsto u ovoj godini, takođe znatno manji nego što je MMF očekivao u junu, najavivši smanjenje aktivnosti za 12,8 odsto. U 2021. očekuje se oporavak po stopi od 5,2 odsto.U Španiji, koja se značajno oslanja na turizam, pad će iznositi 12,8 odsto, čime je potvrđena junska procjena. U idućoj godini slijedi oporavak, uz prognoziranu stopu rasta od 7,2 odsto, očekuju u MMF-u.

Kina je jedina zemlja koja bi ove godine trebala bilježiti pozitivnu stopu rasta, od 1,9 odsto, gotovo dvostruko veću nego što je međunarodni zajmodavac do sada očekivao. U 2021. rast bi trebao
ubrzati na 8,3 odsto, najsnažnijim tempom u gotovo 10 godina, ističu u MMF-u.Iz MMF-a upozoravaju i da će "ožiljci" u privredi, uključujući izgubljena radna mjesta, stečajeve, probleme s dugom i prekide u
školovanju, zakočiti srednjoročni globalni rast nakon 2021. na oko 3,5 odsto.Kumulativan gubitak BDP-a u razdoblju od 2020. do 2025. u usporedbi s pretpandemijskim trendovima rasta procjenjuju na 28 hiljada milijardi dolara.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti