Monodrama „Nadežda Petrović” povodom 150 godina od rođenja

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve sinoć je u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” izvedena monodrama Nadežda Petrović povodom 150 godina od rođenja.

Neposredno prije izvođenja monodrame Nadežda Petrović prisutnima se obratila mr Lucija Đurašković koja je u kratkim crtama podsjetila na život i djelo velike umjetnice.

Glumica Biljana Đurović predstavila se publici u ulozi Nadežde Petrović. Istoimenu monodramu režirao je Božidar Đurović, a urađena je u produkciji Festivala monodrame i pantomime u Zemunu.

Za ulogu legendarne slikarke u monodrami za koju je sama adaptirala tekst na osnovu autentičnih pisama Nadežde Petrović, odlomaka iz knjige „Boje i barut” Olgice Cice, i izbora poezije Rastka Petrovića i Ljubomira Simovića, Biljana Đurović osvojila je Zlatnog viteza u Moskvi, priznanje Glumac Evrope, nagradu za najbolju monodramu u Istočnom Sarajevu, nagradu na najbolju žensku ulogu na festivalima u Albaniji, Bugarskoj, Makedoniji i mnoge druge.

„Radnja predstave smještena je poslednjeg dana slikarkinog života u sobi valjevske bolnice, 3. aprila 1915. Uprkos potpunoj iznemoglosti od epidemije, ova znamenita žena preispituje (ne)moć umjetnosti u ratu, razmišljajući „o čudu života i smrtiˮ bezuspješno pokušavajući da se pridigne i vrati ranjenicima i bolesnicima. U svojim sjećanjima ona oživljava slike Stare Srbije i Maćedonije iz 1903, slike borbe protiv aneksije Bosne i Hercegovine 1908, slike valjevske Srbije 1915. oboljele od pjegavog tifusa ... i to je njen lament nad svim srpskim sinovima koji su svoje živote položili na braniku otadžbine. ”

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti