Morski konjić je najtiši ubica

Morski konjić možda izgleda sporo ili nespretno, no oni su opaki i domišljati predatori, otkrila je nova studija.

Svoju sporost ove malene morske životinjice nadoknadili su tajnim oružjem, koje im omogućuje da se nečujno približe svom plijenu. Njihove glave, tačnije vrh nosa, imaju takav oblik koji stvara izuzetno malo mreškanja u vodi, koje bi primijetio njihov ručak.

Ovo je jako bitno jer im omogućuje da budu gotovo nevidljivi za sićušne kopepode koji spadaju u porodicu rakova. Malene životinjice mogu brzo osjetiti i najslabije mreškanje u vodi i pobjeći od svog lovca. Pritom u sekundi mogu prijeći 500 tjelesnih dužina, što bi bilo kao da čovjek od 180 cm visine pliva 3200 km/h, piše BBC.

Autor studije Brad Gemmel piše kako u mirnim uslovima konjić može ugrabiti plijen u 90 posto slučajeva, iako se radi o najboljim bjeguncima u moru. Konjić se inače hrani tako da vrat djeluje poput opruge, što im omogućuje da brzo rotiraju glavu i grabe hranu. No, učinkoviti su na udaljenosti od 1 milimetra, a njihovi udari javljaju se u vremenu kraćem od 1 milisekunde.
Dosad je bilo nepoznato kako su uspijevali doći tako blizu plijena koji nije ni znao što ga čeka.

(podvodni.hr/24 sata)

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti