MULJANJE S RECENZIJAMA Restoran tek otvoren, a već je najbolji

Dobre ocjene i recenzije restorana na brojnim specijalizovanim internetskim stranicama postale su moćno oružje u borbi ugostitelja s konkurencijom. Što više ‘zvjezdica’ i pozitivnih komentara samih gostiju, to bolje mjesto na rang-listama restorana koje mnogim potencijalnim budućim gostima služe kao najbolja preporuka za posjetu.

No, i tu postoji mnogo prostora za manipulacije pa i prevare. Zadarski.hr piše kako su mnogi ugostitelji uvjereni da se prevara sastoji u tome što se pomoću određenih internetskih alata, a i nešto novca, mogu vrlo lako “kupiti” pozitivne recenzije. Taj portal navodi primjer jednog nekadašnjeg noćnog kluba koji je preko noći postao restoran i istovremeno dobio rekordan broj pozitivnih ocjena na jednom od najutjecajnijih internetskih servisa gdje se ocjenjuju usluge barova i restorana.

Zadarski ugostitelji pitaju se kako je moguće da tek otvoreni lokal, za koji mnogi gosti još nisu dobro ni čuli, već ima skoro stotinjak ocjena “excellent” (izvrstan) i niz hvalospjeva hrani, usluzi, osoblju, cijenama, lokaciiu, ugođaju…

 

Isti portal piše kako se preko raznih internetskih stranica mogu kupiti revjui i to po cijeni od tri dolara pa nadalje. Jedan sajt nudi 50 izvrsnih ocjena, i to gostiju iz SAD, koji bi se na vašoj stranici restorana ili drugog objekta pojavljivali kroz deset do petnaest dana za cijenu od 122 dolara.

Isto tako je moguće “kupiti” sto pratioca na Instagramu za samo 2,99 dolara, za hiljadu pratioca potrebno je izdvojiti 12,99 dolara, ali mogu se takođe kupiti i lajkovi za određenu objavu.

Postoje još neki sustavi manipulacije društvenim mrežama, a to su grupe na Facebooku ili na nekim forumima gdje ljudi međusobno jedni drugima komentiraju i lajkuju određene objave kako bi one bile vidljivije i kako bi im “rejting” porastao.

 

foto: Jugoslav Belada

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti