'Musaka od apartmana u ružnim kućama, megafriteza za EU sirotinju': hrvatski kuvar opleo po turizmu na Jadranu, nije štedio ni ugostitelje ni iznajmljivače

Mnogima je ove godine, pojačano vrućinom i masovnim gužvama, konačno "došlo u glavu" da nešto s našim turizmom jednostavno - ne štima.

Pobunili su se i iznajmljivači, najprije da je sezona siromašna, a potom i da profil gostiju nije "što je bio", a nije lako ni ugostiteljima... Sezonci navodno ne žele raditi poslove iz snova, a onda nas dočeka i fotografija njihovog smještaja koji je sve samo ne ljudski...
Ko tu koga "vesla" i ko na kraju profitira, a kome je više puna kapa svega, nije moguće sažeti u jednu rečenicu, no nešto slično je pokušao najpoznatiji hrvatski kuvar, Mate Janković. On je o problemima turizma na Jadranu progovorio u opsežnoj objavi na Facebooku.

"Čitam danas nekoliko tekstova o našem turizmu. Naš turizam je htjeli mi to priznati ili ne - loš. Hoteli od 5* su još uvijek rijetkost, kao i dobri popratni sadržaji. Restorani su od ispodprosječnih do osrednjih. To što se lovimo nekolicine imena na Jadranu poput Monte, Pelegrini i Boškinac i to što ih uz dodatak nekolicine možemo sve nabrojati, dokaz je turističke impotencije.
Vrhunski i edukovani kadar nam odlazi u inostranstvo, npr. od 10 top konobara sa kojima sam sarađivao u najboljim lokalima Opatije poput Plavog Podruma i Bevande, 8 ih je otislo iz Hr. u kasnim tridesetima. "Hrvatski turizam" je jebeni oksimoron i musaka u glavnini sastavljena od apartmana u ružnim kućama, koncesioniranim plažama sa gusto nabijenim ležaljkama (da ne bi slučajno stavio peškir negdje) te restorana i barova u kojima caruje loša hrana, loš servis i jelovnici koje je prevodio Google translate (škampi na način kuće - shrimps on the way home).
O cijeni ne želim pričati, te ako je sve dobro, platiti nije problem. Problem je što je uglavnom loše te je i cifra na računu onda velika. Jadran polako ali sigurno postaje megafriteza za EU sirotinju koja će s porastom standarda u vlastitoj zemlji polako otići na atraktivnije destinacije. I još jedno, igrali smo finale prvenstva, ali svako ko misli da duge lopte Modrića i obrane Subašića mogu dovesti turiste koje ovo nabrojano može zadržati je idiot", piše Mate.


Mnogi su se s kuharom složili, bilo je pak i onih koji su njegovu tvrdnju pokušali osporiti, no svakome takvome pokušaju Janković je stao na kraj uzvratnim komentarom.
"Nisam ja tu da me ljudi vole nego da im kažem ono što mislim o ovom što se dešava", završio je na kraju svoje izlaganje.

 

izvor: Slobodna dalmacija, foto fb

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti