Na Bijenalu u Veneciji predstavljamo se oronulim građevinama

Crna Gora predstaviće se na 14. Bijenalu arhitekture u Veneciji od 7. juna do 23. novembra. Otvaranje našeg paviljona predviđeno je 5. juna. Crna Gora predstaviće se Projektom prikaza 4 kompleksne zgrade poslijeratnog graditeljskog nasljeđa sa potencijalnim scenarijom razvoja, i to:

Objekat kajakaškog kluba “Galeb”, plaža “Labud” u Podgorici, 1960, arh. Vukota Tupa Vukotić
• Spomen Dom NOB u Kolašinu, 1976, arh. Marko Mušić
• Dom revolucije u Nikšiću, 1979, arh. Marko Mušić

• Hotel Fjord u Kotoru, 1986, arh. Zlatko Ugljen

Galeb.jpg

Galeb

Svaka od ovih zgrada je dio grada, dio istorije i dio današnjeg društva, izvan je svog inicijalnog konteksta. Ovo su objekti koji nose prošlost – jugoslovensku i crnogorsku. dom-revolucije.jpg

Dom Revolucije
Svi su objekti javne arhitekture i raspoređeni u četiri karakteristične crnogorske regije, izgrađeni u poslijeratnom periodu procvata. „Poslijeratni period na prostorima SFRJ je iznjedrio preporod koji je jasno ovjeren arhitektonskim i urbanističkim realizacijama, prije svega u velikim gradovima tadašnje Jugoslavije. Kolektivna svijest o bezuslovnom napretku, podstaknuta državom kao saveznikom u proizvodnji ideja, a inaugurisana djelima velikih arhitekata na jugoslovenskoj sceni, svakako je rezultirala arhitektonskim i urbanističkim opusom koji integriše prostor bivše Jugoslavije u jedno“, kazala je Dijana Vučinić, komesar Crnogorskog paviljona.

Nakon nekoliko Bijenala posvećenih slavljenju savremenosti, tema XIV Bijenala fokusiraće se na istoriju – na neizbježne elemente kompletne arhitekture koje je koristio svaki arhitekta, svuda i u svako vrijeme (vrata, pod, plafon, itd.) i na evoluciju nacionalnih arhitektura u posljednjih 100 godina. U tri komplementarne manifestacije - koje se odvijaju u Centralnom paviljonu, Arsenalu i Nacionalnim paviljonima, ovakva retrospektiva generisaće svježe razumijevanje fundamentalnog bogatstva arhitekture, koje je danas toliko iscrpljeno.

U idealnom slučaju, zamisao umjetničkog direktora je da se sve zemlje učesnice Bijenala, uključe jednu temu - absorbcija moderne: 1914-2014, čime bi, svaka zemlja na svoj način, prikazala proces brisanja nacionalnih obilježja u korist usvajanja jedinstvenog jezika moderne u repertoaru jedinstvenih tipologiija.

Kolasin_Spomen_dom_03_copy.jpg

Spomen dom NOB

Govoreći o istoriji u posljednjih 100 godina, izložbe u Nacionalnim paviljonima generisaće globalni pregled evolucije arhitekture u jednu modernu estetiku, a istovremeno otkriti unutar globalizacije opstanak jedinstvenih nacionalnih obilježja i mentaliteta, koji nastavljaju postojati i napredovati.

kustosi.jpg

Kustosi crnogorskog paviljona VIDEO: Najava za emisiju Drugo lice grada: hotel Fjord sa Kotor.tv

PODIJELI

Media

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti