Na Grenlandu sasvim slučajno otkriveno ostrvo koje je najsjevernija kopnena tačka na svijetu

Naučnici su prošlog mjeseca otkrili malo odtrvo uz obalu Grenlanda za koje kažu da je najsjevernija kopnena tačka na svijetu, a otkriveno je nakon pomicanja ledenih santi.

"Nije nam bila namjera otkriti novo ostrvo. Otišli smo tamo po uzorke", rekao je Reutersu polarni istraživač i voditelj istraživačkog objekta Arktičke stanice na Grenlandu Morten Rasch.

Naučnici su prvo mislili da su stigli na Oodaaq, ostrvo koje je 1978. otkrio danski istraživački tim. Tek su kasnije, provjeravajući tačnu lokaciju, shvatili da su stupili na drugo ostrvo, , koje se nalazi 780 metara sjeverozapadno.

"Mi smo pomalo kao istraživači iz prošlosti, koji su mislili da su stigli na određeno mjesto, a zapravo su pronašli potpuno neko drugo mjesto", rekla je švajcarska  preduzetnica Christiane Leister, koja je finansirala ekspediciju.

Malo ostrvo, veličine je  otprilike 30 metara, čije najviši vrh iznosi oko tri metra, sastoji se od blata s morskog dna, kao i od morene, nakupina materijala nataloženog direktno s ledenjaka koji se neprestano kreću.

Članovi istraživačkog tima su rekli da će za novootkriveno ostrvo predložiti naziv Qeqertaq Avannarleq, što na grenlandskom znači "najsjevernije ostrvo".

O otkriću su prvi put u petak izvijestile danske novine Weekendavisen.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti