Na Novoj Gvineji pronađena "čokoladna žaba"

Grupa australijskih naučnika je u prašumi Nove Gvineje otkrila "čokoladnu žabu". Riječ je o drvo žabi koja je zbog svoje boje nazvana "čokoladnom žabom".

"Najsličnija ovoj žabi je australska zelena drvo žaba. Izgledaju vrlo slično. Jedna je zelene boje, dok je ova nova, pronađena vrsta lijepe čokoladne boje", ukazao je Paul Oliver iz Centra za globalno zdravlje i sigurnost hrane u Queenslandu (Centre for Planetary Health and Food Security and Queensland Museum).

Pronalazak ove vrste žabe je opisao u koautorskom radu u Australskom časopisu za zoologiju (Australian Journal of Zoology).

Australija i Nova Gvineja su prije 2,6 miliona godina bile jedna kopnena cijelina. Sada je veća površina Nove Gvineje prekrivena prašumom, dok sjevernom Australijom dominira savana. Zelena žaba ili Litoria Caerula živi u sjevernoj i istočnoj Australiji, kao i na Novoj Gvineji.

"Čokoladna žaba" ili Litoria mira je pronađena 2016. godine i pretpostavlja se da živi na cijelom području Nove Gvineje.

Steve Richards iz Južnog australskog muzeja (South Australian Museum) je ukazao da istraživanje ove vrste žabe otežava to što živi u vrlo toplim, močvarnim predjelima u kojima žive i krokodili.

"Novu vrstu žabe smo nazvali Litoria Mira, što na latinskom znači iznenađujuće ili čudno. Nazvali smo je tako jer je bilo iznenađujuće pronaći vrstu koja je vrlo slična drvo žabi, ali je drugačije boje", obrazložio je Oliver.

Istakao je da je razumijevanje biotičke razmjene između Nove Gvineje i sjeverne Australije presudno za razumijevanje kako se proširivala i smanjivala površina prašume i savane, piše CNN.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti