Nagrada za Slobodana Boba Mitrovića

Na Univerzitetu Crne Gore, u prostorijama Rektorata, 20. decembra, dodijeljene su nagrade Božidar Milić za 2021. godinu.

Na otvaranju svečane ceremonije, koja je realizovana neposredno i onlajn, govorili su  predsjednik Odbora za dodjelu Nagrade, prof. dr Svetislav G. Popović sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, te predsjednici Žirija za Nagradu po kategorijama: prof. Goran Vojvodić sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, mr.sc. Ljiljana Miletić Abramović  i prof. mr Boris Koružnjak sa Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U uvodnom dijelu, prof. dr Svetislav G. Popović, govoreći o bogatoj karijeri prof. dr  Božidara Milića istakao je  da je “prof. Milić je jedan od najznačajnijih crnogorskih arhitekata i urbanista druge polovine XX vijeka. Kao redovni profesor na Građevinskom i Arhitektonskom fakultetu u Podgorici Univerziteta Crne Gore, ostavio je podjednako snažan trag u svim oblastima u kojima je moguće sagledati njegov cjelokupni opus: u arhitekturi, urbanizmu, prostornom planiranju, zaštiti graditeljskog nasleđa i nadasve  u domenu pedagoškog rada. Voljeni profesor, uvažavani profesionalac i kolega, ostaće zapamćen kao čovjek dosljedan struci i putu trasiranom još od studentskih dana, koji je beskompromisno uvjek vodio samo do najkvalitetnijih rješenja i u cilju unaprijeđenja crnogorske arhitekture i urbanizama”.

Nagrade i priznanja za 2021. godinu dodijeljene su u sve tri kategorije: Realizovano djelo, Kritičko-teorijski tekst i Studentski rad. 

Nagrada u kategoriji REALIZOVANO DJELO pripala je arhitekti Ivanu Miloševiću, AIM Studio d.o.o., za projekat “Rekonstrukcija obalne zone u Sutomoru”. Iznoseći obrazloženje žirija, prof. Vojvodić, između ostalog, naveo je da jecrnogorski arhitektonski studio AIM  jednostavnim projektantsko dizajnerskim postupcima obuhvatio različite prostorno kulturološke nivoe, gdje primarna uloga šetališta, rive, ''lungo mare'' postaje novi / stari prostor javne scene koji u tradiciji mediteranskog načina života dobija karakter i ugođaj primjeren lokaciji, proporcijama mjesta, a ambijentalni doživljaj tvori simbioza dizajnerskih i prirodnih elemenata. Time su autori posebno doprinijeli očuvanju mediteranske graditeljske kulture, stvarajući kontinuitet koji idejno slijedi vrijednosti postojećeg građenog habitusa istovjetnog u čovjekomjernosti i u dijalogu sa okruženjem”.

Nagrada u kategoriji  KRITIČKO - TEORIJSKI TEKST pripala je arhitekti Slobodanu Bobu Mitroviću za knjigu   “Arhitekta Josip Slade Šilović, Graditeljska djela u Knjaževini Crnoj Gori 1877-1900”. 

U obrazloženju Žirija istaknuto je da je u “nagrađenom djelu na vrlo jasan, a opet naučni pristup, prikazan opus arhitekte koji je ostavio neizbrisiv trag na polju arhitekture i urbanizma u Crnoj Gori”. Miletić Abramović je navela   da „Nagrada Božidar Milić u kategoriji Kritičko-teorijski tekst predstavlja svojevrstan podsticaj mnogim istraživačima u teorijsko-kritičkom radu, i omogućava da se kroz kontinualno i sinergijsko delovanje brojnih i različitih pogleda i doprinosa dogode promjene i u samoj praksi, ali i u širem društvenom položaju arhitektonske i urbanističke struke. Pisana riječ nije sama sebi svrhom, ne ostaje u apstraktnoj sferi, već ona uvijek ima značajan uticaj u artikulaciji komunikacije arhitekturom i arhitektonskom kulturom u datoj kulturnoj i društvenoj stvarnosti, naročito dugoročno“.

U ovoj kategoriji dodijeljeno je i posebno priznanje  MSc Sanji Savić za knjigu “Urbanistički razvoj Podgorice diskontinuitet veze grada sa rijekama”.

Nagradu u kategoriji STUDENTSKI RAD dobili suMirko Popović i MSc Žaklina Nježić za projekat “Trg Golootočkih žrtava u Podgorici”. Interpretirajući obrazloženje Žirija, prof. Koružnjak je, između ostalog, naveo: “ Projekt studenata Žakline Nježić i Mirka Popovića jedno je osvježenje i veselje u svim segmentima arhitektonske discipline. Posebno treba istaknuti sveobuhvatni analitički pristup, programsku kompleksnost postojećih i predloženih novih urbanih i arhitektonskih sklopova, te jednostavnost i suzdržanost u oblikovanju prostorne cjeline Trga Golootočkih žrtava. Ne primjenjujući popularne trendove sveprisutne arhitektonske scenografije, formiranje nekih novih foruma ili agora na pozicijama koje to i nisu, autori nude odmjereno, iskreno i dugoročno rješenje u odnosu na postojeće strukture, prilagodljivo različitim scenarijima budućeg života i razvoja tog dijela Podgorice.

Uručena su i posebna priznanja za tri studentska rada sledećim autorima: Divna STANOVIĆ, Anđela Dragišić, Aleksandra Čobeljić  za projekat "Nexus";Sara  Stojkanović  za projekat“ Dječije pozorište : generativni dizajn” i Ksenija  Rakočević, Sara  Perović,  Nađa  Milaš  za projekat   “Travel  Line”.

Nagrade su uručili ćerka Božidara Milića Vesna Lainović i prof. dr Svetislav G. Popović.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti