Najčešće prevare na koje nasjedaju turisti

Portal o putovanjima Punkufer sastavio je popis 10 najčešćih prevara na koje turisti nasjedaju, pa pročitajte kako se jednom i vi ne biste našli među prevarenima.

Taj je restoran zatvoren
Iako  što ste vi prije nekoliko dana rezersirali mjesto u restoranu koji na Tripadvisoru ima odlične ocjene, vozač vas uvjerava da taj objekt ne radi jer “ga je zatvorila inspekcija” ili “je izgorio do temelja u požaru prije par dana”. Nebrojene su verzije priče koju će vam pokušati prodati, no prava je istina da samo želi dobiti proviziju od nekog drugog restorana koju ostvaruje po dovedenom gostu. Uvijek insistirajte na tome da vas odvede na tačno određeno mjesto na koje vi želite.

 

VEZANO: Ovo su trikovi kojima se restorani služe!

 

Žedne ljepotice
Prilazi vam lijepa djevojka i uz razgovor je pozovete na piće. Uredno sjedate za sto i svatko naručuje za sebe. Razgovor teče i teče, a isto tako i pića. Na kraju ostajete sami s povećim računom koji, naravno, morate sami platiti, a ona će dobiti dobru proviziju. Slična situacija može vam se dogoditi i na ulici jer ste susreli lokalce koji s vama žele “vježbati engleski jezik” u baru po njihovu izboru. Ako se i odlučite na ovu avanturu, prije naručivanja pokušajte da vidite  cjene i plaćajte odmah.  

 

VEZANO: Kako za 100 evra djevojke izvlače gostima pare u beogradskim kafićima!

 

 

Prevara skuterima
Unajmili ste skuter kako biste okolinu mjesta u kojem boravite obišli sami, kad najednom kvar... Nazovete iznajmljivača, koji ljubazno dođe po vas i motor i odvede vas do servisera. Serviser nabije cijenu, a vlasnik skutera insistira na tome da vi platite štetu. Svakako prije nego što preuzmete skuter pregledajte ima li neke ogrebotine i za svaki ih slučaj prije fotografišite kako vas ne bi okrivili za štetu.

 

Hotelske prevare
Sveto je pravilo da se hotel plaća na odlasku kako ne biste unaprijed platili sobu koja na fotografijama izgleda fenomenalno, a unutra je čisti užas. Standardi se moraju poštovati, a pravila bi trebala vrijediti za sve jednako. No, često hotel s četiri zvjezdice u Njemačkoj nije isto kao i hotel s četiri zvjezdice u Bangkoku. Ako se nalazite u zemljama Trećeg svijeta, uvijek prvo provjerite sobu prije nego što se odlučite ostati.

 

Ulična mjenjačnica
Tip nasred ulice mijenja novac 20 posto povoljnije nego što nude mjenjačnice? Ignorišite ovu velikodušnu ponudu.

 

Lažni policajci
Uz lažne policajce, koje preplašite traženjem njihove značke, ovo u nekim zemljama rade i pravi policajci. Uporno pregledaju vaš pasoš kako bi pronašli nekakvu grešku s vizom. Uglavnom je izmisle i nude vam da platite kaznu u gotovini, direktno njima, i sve će biti u redu. Ako ostanete pribrani i ponudite da taj problem riješite kod njih u stanici, zasigurno ćete ih uplašiti, a greške će trenutno nestati.

 

Super cijene za nakit
Ako vam na ulazu u trgovački centar netko ponudi zlatni ili srebrni nakit po fenomenalnoj cijeni, koja je toliko primamljiva da biste odmah kupili nekoliko komada, razmislite još jednom...

 

Taksi
Vozači taksija u cijelom su svijetu isti. Njihovi “prečaci” barem će udvostručiti iznos vožnje, pa se u svakom slučaju pokušajte prije konsultovati s nekim od lokalnih stanovnika o tome koliko bi udaljenost na koju idete mogla koštati. Direktno s tim iznosom pristupite svojem taksistu.

 

Timeshare
Šetate ulicom i zaustavi vas naočit mladić koji vam nudi grebalicu u kojoj možete osvojiti neku od vrijednih nagrada. Vi ogrebete strugalicu i, gle čuda, osvojili ste vrijednu nagradu. Sve što morate učiniti jest ga da slijedite i preuzmete osvojeno. No, prije toga slijedi duga prezentacija i pokušaj prodaje..., a osvojiti nećete ništa. Kakav gubitak dragocjenog vremena, zar ne?

 

VEZANO: Evo kako podmuklo varaju turiste

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti