Najduža pomorska
 otmica u istoriji

Zastava koja pomorcima uliva strah u kosti

Kada su somalijski pirati 29. marta 2010. godine na 10 milja od luke Aden napali i zauzeli Roll on/roll off brod (skraćeno RoRo) pod panamskom zastavom MV Iceberg 1, zapovjednik i mornari su se nadali da će prije ili poslije biti oslobođeni. Međutim, njihova muka je trajala puna 33 mjeseca što se još nikada nije dogodilo otkako su pirati počeli otimati brodove u Adenskom zalivu i za njih tražiti otkupninu. Oslobođeni su vojnom akcijom 23 decembra 2012 godine.

 

VEZAN TEKST: PIRATI NE MIRUJU

Tako su članovi posade Iceberga 1 na njihovu žalost postavili negativni rekord najduže otmice u istoriji modernog pomorstva.

Priča o ovom otetom brodu pokazuje kako neke kompanije uopšte ne vode računa o pomorcima kada do ovakvih problema dođe. Vlasnik Iceberga 1 je firma Azal Shipping & Cargo iz Dubaija koja nije pokazala nikakvu volju da riješi problem. U mnogim svjetskim medijima optuživali su ih da su se odrekli i broda i pomoraca, što je logičan zaključak jer o isplati bilo kakve otkupnine neće ni da čuju. Štoviše, njihovi predstavnici nisu se niti jednom sastali s familijama zatočenih ljudi sve do avgusta 2012. godine.

Pirati su za brod iz 1976. godine zatražili otkupninu od 8 milijuna dolara, ali Azal Shipping & Cargo uopće nije osigurao Iceberg 1 od napada pirata. Od 24 pomorca dva su izgubila živote – mornar iz Jemena nije mogao trpjeti grozne uslove i počinio je samoubistvo u oktobru 2010. skočivši preko palube broda. Strojničar iz Gane je takođe stradao jer su ga nervozni morski razbojnici ubili u junu 2011. godine.

pirate_afp.jpg

Na rubu pameti...

 O uslovima u kojima su bili svjedoče izjave zarobljenika. U intervjuu za agenciju AFP, jemenski zapovjednik Abdirazzak Ali Saleh rekao je kako ih drže zaključanima u prostoriji od 5 m kvadratnih.

Voda koju dobijamo nije čista i muku mučimo s probavom, dok je jedina hrana kuvana riža i to jednom dnevno. Jedan član posade je osim toga izgubio vid – rekao je kapetan Ali Saleh.

A za Indijsku televiziju izjavu je dao prvi oficir, Indijac Diraj Diwari. - Vlasnika broda uopšte nije briga hoćemo li umrijeti, niti bilo koga drugoga jer smo svi iz siromašnih zemalja. Na rubu smo pameti, dosta nam je svega, pomozite nam, molim vas – dramatično je tada apelovao Diwari.

 

Smanjen broj napada

Studija Oceans Beyond Piracy pokazuje kako se broj napada na transportne brodove od strane pirata drastično smanjio zbog uvedenih mjera zaštite u vidu naoružanih čuvara, odnosno djelovanja ratnih brodova iz više zemalja. Nijedan brod s naoružanim čuvarima nije nikada otet.
 Međutim, to je uzrokovalo da pirati traže više novca za brodove koje ipak otmu, dok taoce tretiraju brutalnije i u prosjeku ih duže drže u zarobljeništvu – oko 8 mjeseci. Ratni brodovi koji patroliraju tim prostorima silom djeluju preventivno, ali više ne žele oslobađati već otete pomorce, nego radije čekaju nagodbe između vlasnika i pirata.


628x471.jpg

Gube bitku, ali nisu poraženi

Mnogi pokazatelji ukazuju kako pirati malo po malo gube tlo pod nogama. Biznis im ne ide kao nekada, o čemu najbolje govore službene brojke European Union Naval Force. U 2009. su oteli 46 brodova, a godinu dana kasnije 47. U 2011. je zabilježeno 176 napada, ali su uspjeli zauzeti samo 25 brodova, dok je 2012. – oteli su samo 5 brodova. Iz EU Naval Force su isticali kako su njihove jedinice u nekoliko navrata uništavale naoružanje i skladišta goriva pirata na kopnu, što se itekako odrazilo na manji broj napada.

U piratskom leglu u luci Hobyo nema više prostitutki niti luksuznih automobila kao nekada, nego pirati čekaju otkupnine igrajući karte ili loveći jastoge – javlja reporter Associated Pressa koji je uprkos opasnosti za strane dopisnike boravio i u gradu Galkayo. Tamo se uvjerio da su brojni nekadašnji moćnici upali u financijske probleme i žive u zapuštenim vilama bez pokućstva. Ljepotica noći Faduma Ali kazala je za AP kako je ranije zarađivala 1000 dolara za jednu noć, što je sada nedostižno. Pirat Abdirizaq Saleh priznao je da su zlatna vremena za njih prošla. – Brodove je teško osvojiti, otkupnine su sve manje, a vrijeme čekanja na novac sve duži – rekao je on. Mohamed Abdalla Aden vratio se starom poslu – treniranju mladih nogometaša. - Napadi su postali previše opasni, ali se teško navikavam na normalni život. Sada cijeli mjesec radim za sumu koju bih dobio za jedan dan piratstva – izjavio je on. Zov takvih zarada je prevelik. Prosječna otkupnina za veliki brod je 5 miliona dolara, dok je rekordna suma od 11 miliona USD plaćena 2011. za grčki tanker MV Irene SL. Zato svima treba biti jasno da pirati gube bitku, ali još nisu poraženi – upozoravaju dobro upućeni.

article-2055254-0531F8DD000005DC-303_468x300.jpg

Naoružani ratni brodovi uzrok su drastičnog smanjenja broja uspješnih napada

otvoreno more

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti