Najljepši parkovi prirode stare dobre Jugoslavije

Prvi nacionalni park u Evropi osnovan je u Švedskoj 1909. godine, da bi nekoliko godina kasnije, tačnije 1924. godine na prostoru nekadašnje Jugoslavije prvi bio osnovan u dolini Triglavskih jezera.

Nacionalni parkovi osnivaju se u cilju zaštite i proučavanja prirodnih cjelina, i prema poslednjim podacima, na svijetu ima nešto više od 1500 nacionalnih parkova ili rezervata odgovarajućeg nivoa zaštite.

Na prostoru nekadašnje Jugoslavije početkom prošlog vijeka počeo je trend koji je označio intenzivniju zaštitu prirode u tom dijelu Evrope, i ta zemlja je imala čime da se ponosi.

Najlepši parkovi prirode stare dobre Jugoslavije

 

Hrvatska ima najviše nacionalnih parkova, tačnije njih 8, i to su Brioni, Kornati, Krka, Mljet, Paklenica, Plitivička jezera, Risnjak i Sjeverni Velebit.

Ove nacionalne parkove odlikuje netaknuta priroda, i oni zauzimaju nešto ispod 10% od ukupne površine ukupne teritorije države.

Najlepši parkovi prirode stare dobre Jugoslavije

 

Poslije Hrvatske, najviše nacionalnih parkova ima Crna Gora, i to su Durmitor, Biogradska Gora, Lovćen, jezero Skadar i Prokletije.

Ovi nacionlani parkovi zauzmaju nešto ispod 8% od ukupne teritorije, i odlikuje ih posebna prirodna ljepota i prirodne pojave.

 

VEZANO: SPIEGEL: Želja za profitom na obali Crne Gore: Ljepota i sramota

 

Najlepši parkovi prirode stare dobre Jugoslavije

 

U Srbiji postoji 5 nacionalnih parkova, to su Đerdap, Kopaonik, Tara, Fruška Gora i Šar planina,

i njih odlikuje nestvarna prirodna ljepota, raznolika flora i fauna i neprocenjiva kulturno-istorijska vrijednost.

Najlepši parkovi prirode stare dobre Jugoslavije

 

Nacionalni park Slovenije je Triglav, a u Bosni i Hercegovini postoje tri prirodna zaštićena područja, Sutjeska, Kozara i Una.

U Makedoniji ih ima takođe 3, i to su Nacionalni park Pelister, Mavrovo i Galičica.

Najlepši parkovi prirode stare dobre Jugoslavije

Svaki od ovih prirodnih parkova je cjelina za sebe, i svaki od njih nudi jedinstveno iskustvo boravka u čistoj, zdravoj i netaknutoj prirodi.

U prirodnoj baštini svake zemlje nacionalni parkovi zauzimaju posebno mjesto, to su područja od ne samo prirodnog, već i kulturno-istorijskog značaja za svaku zemlju, pa je sa razlogom svaka od njih ljubomorno čuva i postavlja neke od najviših oblika zaštite životne sredine kako bi se svi parkovi sačuvali u izvornom obliku.

 

VEZANO: Jugoslovenke na jadranskim plažama davnih 80tih

 

 

izvor: tumagazin.rs

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti