Najnovija globalna studija upozorava da više od milijardu ljudi trenutno živi sa gojaznošću

Veoma je zabrinjavajuće da se epidemija gojaznosti koja je bila evidentna među odraslima u velikom dijelu svijeta 1990. godine sada ogleda u djeci i adolescentima školskog uzrasta – ističe profesor Majid Ezzati, jedan of rukovodilaca najnovije studije pod naslovom „Worldwide trends in underweight and obesity from 1990 to 2022: a pooled analysis of 3663 population-representative studies with 222 million children, adolescents, and adults“ koja je nedavno objavljena u prestižnom naučnom časopisu Lancet (IF=168,9; Q1).

Naime, nova analiza kojom je rukovodio „Imperials School of Public Health“ pokazala je da su stope gojaznosti dramatično porasle u posljednje tri decenije. Utvrđeno je da svaki osmi čovjek na svijetu živi sa gojaznošću a da je ukupan broj dece, adolescenata i odraslih širom svijeta koji žive sa gojaznošću premašio milijardu – otkriva profesor Stevo Popović, takođe jedan od autora predmetnog članka.

Istraživači koji potpisuju ovu globalnu studiju otkrivaju da je među djecom i adolescentima stopa gojaznosti u 2022. godini bila četiri puta veća nego što je to bio slučaj 1990. godine. Dok se među odraslima, stopa gojaznosti više nego udvostručila kod žena i skoro utrostručila kod muškaraca. Naime, utvrđeno je da je 2022. godine, ukupno 159 miliona djece i adolescenata i 879 miliona odraslih živjelo sa gojaznošću. Inače, predmetna studija se nadovezuje na naučni članak koji je ova grupa autora objavila 2017. godine, tako da predstavlja nastavak kontinuiranog praćenja ovog globalnog tereta koji značajno opterećuje cjelokupno društvo.

Prema autorima ove studije, najnovija otkrića naglašavaju hitnu potrebu za donošenjem sveobuhvatnih politika koje bi trebalo u najkraćem roku da riješe nagomilale probleme, kroz osmišljavanje adekvatne strategije za prevenciju i upravljanje gojaznosti.

Sa druge strane, ova globalna studija se bavi i problemom pothranjenosti, budući da su stotine miliona stanovnika naše planete i dalje nedovoljno uhranjeni, posebno u nekim od najsiromašnijih djelova svijeta. Problem pothranjenosti u Crnoj Gori je, ne tako davno apostrofiran i u porukama koje su slate sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, kada je isticano da je svako sedmo dijete u Crnoj Gori pothranjeno i da je hitna intervencija neophodna. U novoj globalnoj studiji, ističe se da je, za uspješno rješavanje pothranjenosti, od vitalnog značaja da se poboljša dostupnost i pristupačnost zdrave hrane.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti