Naučnici konačno utvrdili veličinu nemani iz dubina - megalodona

Napokon je otkrivena stvarna veličina megalodona, enormno velikog predistorijskog morskog psa proslavljenog u holivudskim filmovima, piše Guardian.

Prije je veličina Otodusa megalodona bila tek procjena, međutim, tim naučnika sa Univerziteta Bristol i Swandea utvrdili su njegovu pravu veličinu, uključujući i veličinu peraje koja je bila velika kao odrasli čovjek.

 

Veliki bijeli pas – ovjekovječena u hit filmu iz 1975. 'Ralje' – daleki je rođak megalodona i često dostigne dužinu od šest metara.

 

Istraživači su koristili matematičku metodu i poređenje sa živim rođacima kako bi otkrili ukupnu veličinu megalodona, koji je živio prije otprilike 23 i tri miliona godina, no nedavno je postao slavan zahvaljujući filmovima poput The Meg.

Rezultati istraživanja pokazuju da je divovska riba bila duga oko 16 metara, glava joj je bila oko 4,65 metara, leđna peraja oko 1,62 metra, a rep oko 3,85 metara dug.

To znači da bi odrastao čovjek mogao stajati na leđima megalodona i biti otprilike jednako visok kao leđna peraja.

Jack Cooper, paleontolog sa Univerziteta Bristol, ovaj je projekt opisao kao 'posao iz snova'.

'Oduvijek sam bio lud za morskim psima. Kao student sam radio i ronio s velikim bijelim morskim psima u Južnoj Africi – zaštićen kavezom, naravno', kazao je Cooper.

'Tu je taj osjećaj opasnosti, no takođe, morski psi su tako prelijepa i sjajno prilagođena bića da ih je pravo uživanje proučavati.'

'Megalodon je zapravo bio prilično mršava životinja koja me kad sam imao samo šest godina inspirisala da kasnije upišem paleontologiju. Zato sam bio presrećan kad sam dobio šansu proučavati megalodona. Ovo je moj projekt iz snova. No proučavanje čitave životinje je veoma teško s obzirom da je sve što mi imamo sačuvano tek mnogo pojedinačnih zuba.'

Prije je megalodon uspoređivan samo s velikim bijelim psom, no posljednja analiza je proširena na još pet savremenih vrsta morskih pasa.

Istraživači su prvo proučavali mijenjaju li životinje proporcije kako odrastaju, no ustanovili su da to nije slučaj.

Ova studija je objavljena u časopisu Scientific Reports.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti