Nedostatak radne snage i sezonsko zapošljavanje u oblasti turizma

Nedostatak radne snage i sezonsko zapošljavanje u oblasti turizma bile su glavne teme Odbora za turizam i ugostiteljstvo Privredna komora Crne Gore.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović poručio je da parametri ove godine govore o većem broju noćenja i u odnosu na rekordnu 2019.godinu:

“Sve to i zadovoljstvo turističkih poslenika i ugostitelja daje dobru osnovu za rezultate tokom ostatka godine, i nadam se da ćemo doći do 1,3 milijarde eura prihoda što bi bio fantastičan rekord i dodatni podsticaj za ekonomiju", kazao je Đurović.

U osvrtu na temu odbora, Đurović je ocijenio da je nedostatak kadra nešto sa čime se suočava i Evropa, i da je moguće rješenje uspostavljanje instituta stalnog sezonskog radnika.

“Dugo čekanje na prijavu radnika je takođe veliki problem, posebno izražen u Budvi, stoga pozivam da se iznađe mogućnost kako bi zahtjevi po ovim pitanjima bili završavani u zakonskom roku od 15 dana. Snaga je u saradnji Vlade i privrede i to je zajednički, ogroman potencijal koji moramo da iskoristimo kako bismo kroz male korake ostvarili velika djela. Moramo probati da tražimo modele, a ne prepreke i idemo u susret privredi, a ne protiv nje", zaključio je Đurović.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti