Novi pravni režim za marine

Predstavnici Službe za upravljanje lukama od lokalnog značaja i pomorstvo u JP Morsko dobro u svojstvu partnera na projektu prisustvovali su u Zagrebu, završnoj konferenciji projekta „DELICOROMAR“ pod nazivom „Novi pravni režim za marine“. Konferenciju su organizovali Jadranski zavod i Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Završnu konferenciju je uvodnim rječima otvorio Akademik Jakša Barbić, predsjednik Znanstvenog vijeća i potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, zatim su prisutne pozdravili akademik Zvonko Kusić predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, kap. Siniša Orlić pomoćnik ministra Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, g. Ivo Bašić glavni tajnik Minstarstva turizma i Sean Lisjak predsjednik Udruženja hrvatskih marina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

delicromar foto konfbig
Učesnici u konferenciji bili su predstavnici Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Italije, Malte, Španije i Holandije, a prisustvovali su i predstavnici Velike Britanije na čijem je području rađen jedan dio istraživanja.

Konferencijom je obilježen završetak projekta: Razvoj suvremenog pravnog i osigurateljskog režima za hrvatske marine: unaprijeđenje konkurentnosti, sigurnosti, sigurnosne zaštite i zaštite morskog okoliša (DELICROMAR), koji se realizuje u periodu od 01. marta 2016. do 28. februara 2019. godine.

Istraživanje je obuhvatilo i uporedno-pravnu analizu svih izvora prava u Hrvatskoj i drugim pomorskim zemljama i uobičajenih uslova poslovanja marina u Evropi. Predložena su rješenja za unaprijeđenje pravnog okvira za marine, uključujući modele ugovora i opštih uslova osiguranja. Sve je to učinjeno u cilju konsolidacije relevantnih propisa i razjašnjenja neusaglašenih pravnih pitanja, i na taj način ujednačavanja sudske i poslovne prakse.
Uz predstavljanje rezultata projekta iznešeni su predlozi modela standardizovanih uslova ugovora o vezu i ugovora o osiguranju odgovornosti marina, te predlozi za izmjenu Pomorskog zakonika i Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Projekat „DELICROMAR“ je pružio rješenja za dileme i dao smjernice za izradu standardizovanih opštih uslova ugovora za luke nautičkog turizma, i sve to kroz razmjenu iskustava između naučnika i svih zainteresovanih privrednih subjekata (marina, osiguravajućih društava, čarterskih agencija i stručnjaka iz prakse srodnih profila), te stručnjaka koji djeluju u nadležnim ministarstavima do nadležnih organa upravljanja radi postizanja veće pravne sigurnosti na tom području poslovanja.

Rezultati istraživanja biće publikovani i poslužiće kao osnov svim zemljama učesnicama u projektu pri donošenju zakonske regulative u domenu upravljanja lukama nautičkog turizma.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti