Objavljena lista najsigurnijih gradova svijeta za 2021.

Sigurnost je odavno najvažnija briga putnika kada se odlučuje o destinaciji koju će posjetiti. Međutim, svijet se posljednjih godina promijenio zbog globalne pandemije, a pericepcija o tome šta je to što je negdje "sigurno" značajno je drukčija.

To bi moglo pomoći u objašnjenju potresa na vrhu indeksa sigurnih gradova (SCI) Economist Intelligence Unit koji rangira 60 međunarodnih destinacija u oblasti digitalne sigurnosti, zdravstvene zaštite, infrastrukture, lične sigurnosti, kao i zaštite okoliša, nove kategorije za ove godine, piše CNN.

Azijski gradovi poput Tokija, Singapura i Osake iz godine u godinu neprestano su zauzimali prva mjesta, a sada je evropska destinacija zauzela poziciju broj jedan za 2021. godinu.

Kopenhagen je prvi put proglašen najsigurnijim gradom na svijetu, postigavši ​​82,4 boda od 100 u godišnjem izvještaju. Glavni grad Danske skočio je s osmog mjesta 2019. godine na vrh liste, uglavnom zahvaljujući uvođenju odjeljka o zaštiti okoliša, u kojem je grad postigao posebno dobre rezultate, zajedno s ličnom zaštitom.

"Jedan od ključnih faktora koji čini Kopenhagen tako sigurnim gradom je njegova niska stopa kriminala, koja je trenutno na najnižem nivou u više od jedne decenije", kaže Lars Weiss, gradonačelnik Kopenhagena.

Kopenhagen također karakterizira velika društvena kohezija i relativno mali jaz u bogatstvu. To je mješoviti grad u kojem se i čistačica i izvršni direktor susreću u lokalnom supermarketu i imaju djecu u istoj školi.

Kanadski Toronto zauzeo je drugo mjesto sa 82,2 boda, dok je Singapur bio treći sa 80,7 bodova.

Iako je Sydney zauzeo četvrto mjesto, sa 80,1 bodom, australski grad je bio na vrhu kategorije digitalne sigurnosti, dok je pobjedniku iz 2019. Tokiju dodijeljeno 80,0 bodova, čime je japanski grad stavljen na peto mjesto.

Toronto i Kopenhagen su primjetno bolji u novom području ekološke sigurnosti od bilo kojeg od tri vodeća grada iz ranijih godina.

Holandski Amsterdam bio je šesti sa 79,3 boda, dok je novozelandski Wellington zauzeo sedmo mjesto sa 79,0 bodova i bio je ukupni lider u kategoriji zaštite okoliša.

Azijsko-pacifički gradovi Hong Kong i Melbourneosvojili su zajedničko osmo mjesto nakon što su dobili po 78,6 bodova, dok je švedski Stockholm zaključio je prvih 10 sa 78,0 bodova.

"Kopenhagen je definitivno vrijedan sveukupni lider, a Toronto zasluženi vicešampion, ali i zbog dugoročnog uspjeha u osiguranju stanovnika, kao i od bilo kakvih posebnih poboljšanja u posljednje dvije godine", stoji u izvještaju.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti