Od septembra će u ovoj evropskoj zemlji putovanja željeznicom biti potpuno besplatna

Cijene javnog prevoza za usluge u državnom vlasništvu širom Španije već su prepolovljene kao odgovor na brzo rastuće stope energije i inflaciju. Sada je vlada najavila dodatne popuste od 100 posto na željeznički saobraćaj.

Od septembra, putnici će moći da putuju raznim vozovima kojima upravlja javna željeznička mreža Renfe bez ikakvih troškova.

Španski premijer Pedro Sanchez najavio je da će karte za više putovanja za vozove kojima upravljaju javni servisi mreže Cercanías, Rodalies i Media Distance (ekvivalentno lokalnim i srednjim putovanjima) biti besplatne od 1. septembra do kraja godine.

Ova mjera isključuje karte za jedno putovanje ili putovanja na daljinu, navodi javni emiter TVE. Karte za više putovanja uključuju minimalno 10 povratnih putovanja.

"Ova mjera maksimalno podstiče korištenje ove vrste kolektivnog javnog prijevoza kako bi se osiguralo potrebno svakodnevno putovanje na posao sigurnim, pouzdanim, udobnim, ekonomičnim i održivim prijevoznim sredstvom, u vanrednim okolnostima stalnog rasta cijena energije i goriva", navodi se u saopštenju španskog ministarstva saobraćaja.

Renfe šema objavljena je ubrzo nakon što se španska vlada obavezala na smanjenje od 50 posto naknada za javni prijevoz za državni prijevoz.

Španija nije jedina evropska zemlja koja je poduzela mjere za smanjenje troškova javnog prijevoza.

Prošlog mjeseca Njemačka je lansirala neograničenu mjesečnu kartu javnog prijevoza od 9 eura koja se može koristiti u lokalnom i regionalnom prijevozu širom zemlje.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti