Oduševio neviđen prizor u Boki

Bokom Kotorskom zaplovio je prvi brod na solarni pogon pod nazivom "Go Green".

Solarni paneli koji se nalaze iznad tende napajaju litijum jonske baterije. Maksimalna brzina je sedam milja, brzina krstarenja tri milje, a autonomija kretanja je velika, prenosi portal Cdm.

Brod na solarni pogon proizveden je u porodičnoj radionici Marije i Predraga Franovića "Monte marine yachting" iz Kotora.

Franovići, čiji je brod izazvao veliko interesovanje kada su pristali u Stolivu na feštu Kostanjada, objašnjavaju da obnovljivi izvori energije napajaju specijalne baterije povezane s pametnim elektičnim punjačem, što omogućava veliku autonomnost i smanjenje troškova plovidbe.

Isti izvor podsjeća da su Franovići još pre dvije godine izradili Studiju izvodljivosti za uspostavljenje održivog, pomorskog javnog transporta solarnim katamaranima u Boki i predstavili je čelnicima triju bokeljskih opština, ali projekat još nije zaživio.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti