Opušci na plaži: Pag ima jednostavno i dobro rješenje

Na mnogim plažama u pijesku često se nađu zakopani opušci cigareta.


Nije ih baš ugodno vidjeti, a kad dospiju u more vrlo su opasni za morske organizme. No na Pagu su se dosjetili kako riješiti ovaj problem. Lokalno udruženje u sklopu projekta „Molimo ne bacajte opuške, naše ribe i ptice ne puše“ postavila je na plaži u Vlašićima 3 info table s besplatnim papirnatim pepeljarama za pušače te nosače s pepeljarama u nekoliko obližnjih ugostiteljskih objekata.

 

RAZGRADNJA FILTERA OD OPUŠKA TRAJE I DO 10 GODINA

Opušci od cigareta na svjetskom nivou zauzimaju visoko mjesto te iz godine u godinu predstavljaju sve veći ekološki problem na svjetskim plažama pa tako i na našim plažama. Iako se plaže u ljetnim mjesecima čiste na njima najčešće ne postoje posebni koševi ili pepeljare za odbačene opuške niti se koristi specijalni alat kojim bi se isti pokupili.

Razgradnja opuška traje do 6 mjeseci a filter cigarete koji je napravljen od spužvastog materijala upija vlagu i povećava svoj volumen pa se teže može i razgraditi. Procjenjuje se da njegova razgradnja traje do 10 godina.

Mala djeca koja se igraju u pijesku, ribe, ptice i ostali organizmi koji žive u i kraj mora direktno su pogođeni zagađenjem plaže od opušaka cigareta.

 

 

PREDNOSTI PAPIRNATIH PEPELJARA

- sprječavaju bacanje opušaka na plaži
- ekološki prihvatljive i 100% razgradive
- izrađene korištenjem razgradivih materijala
- ponovno upotrebljive – mogu se iskoristiti nekoliko puta
- besplatne, sigurne i jednostavne za montažu i uporabu
- idealne za informisanje i edukovanje pušača, posjetitelja i turista
- zadovoljavaju navike pušača
- pomažu u sprječavanju tj. izazivanju požara bacanjem opušaka u prirodu
- mogu se baciti i u obične kante na plaži

 

Korištenjem ovih pepeljara na plažama utjecaće se na smanjenje čišćenja plaže od opušaka, stvaranjem odgovornijih pušača te osim njih o prirodnim vrijednostima, bioraznolikosti, zaštiti i očuvanju prirode i okoliša, biti edukovani i informisani mještani, posjetitelji i turisti.

Eto jedne pametne i korisne ideje koja se može primijeniti i kod nas

izvor: pokret otoka/dubrovnik.net

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti