Ova prelijepa mala ostrva izgledaju kao rajska… dok se ne sazna šta se desilo na njima

Ova predivna mala ostrva kraj Napulja možda izgledaju kao savršeno mjestašce za penzionerske dane uz lijepo vrijeme i mediteransku hranu. Istina, ukoliko ne popričate sa lokalcima prije, jer među njima postoji vjerovanje da ostrvo Gaiola ima strašnu kletvu na sebi, koja je sve vlasnike ili potpuno finansijski uništavala ili otjerala u preranu smrt.

 

  Legenda o kletvi je počela zbog nekoliko smrti vlasnika ostrva. Sve je počelo 1920te, kada je pripadalo Švajcarcu Hans Braunu, koji je nađen mrtav, zamotan u tepih. Kao da to nije dovoljno loše, negova supruga se udavila u moru nekoliko mjeseci kasnije.

cursed_island_02.jpg

  Legenda o prokletstvu Gaiola ostrva je  samo počela njihovim smrtima, a mnoge su uslijedile.

cursed_island_03.jpg

  Sledeći vlasnik, Njemac Oto Grunbak je umro od srčanog udara u vili.

cursed_island_04.jpg

  Slična sudbina je zadesila farmaceuta Moris-Iv Sandoza, koji je kasnije počinio samoubistvo u mentalnoj ustanovi u Švajcarskoj.

cursed_island_05.jpg

  Sledeći vlasnik, njemački magnat industrije čelika, Baron Karl Pol Langhajm je potpuno bankrotirao, vodeći raskalašan život.

cursed_island_06.jpg

  Ostrvo je takođe pripadalo Đani Anjeliju, kome je, u tom periodu, umrlo dosta bliskih rođaka, kao i Pol Getiju, kome je unuk otet.

cursed_island_07.jpg

  Poslednji vlasnik je bio Đanpaskvale Grapone, koji je završio u zatvoru. A novine su opet počele da pišu o prokletstvu 2009te, poslije ubistva Fanko Amrozija i njegove supruge u vili preko puta ostrva.

cursed_island_08.jpg

 

  Naravno, sve ove priče nisu zaustavile hiljade turista da svake godine posjete ostrvo. Ipak, da ga ja posjetim, razmislio bih bi li kročio na ovaj oronuli mostić, kao neki od turista na fotografijama.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti