Pariz će graditi žičaru vrijednu 132 miliona eura

Pariz je dom nekih od najpopularnijih svjetskih atrakcija, a glavni grad Francuske će sada dobiti i prvu gradsku žičaru.

Predloženi su , kako prenosi klix.ba, planovi za novu žičaru dugu 4,5 kilometara koja će povezivati različita predgrađa na jugoistoku s pariskim metro sistemom, a izgradnja će početi već ove godine. Završetak radova se očekuje 2025. godine, a Cable 1 Project će povezati parisko predgrađe Villeneuve-Saint Georges sa Pointe du Lac stanicom u Creteilu u regiji Ile-de-France. Vožnja će trajati svega 17 minuta, što je više nego dvostruko kraće od putovanja autobusom.

Nacrti studija Atelier Schall su objavljeni te predstavljaju uvid u pomenuti projekt.

Cable 1 će koštati 132 miliona eura te će dnevno prevoziti oko 11.000 ljudi, a vrijeme čekanja gondole će iznositi samo 30 sekundi u periodu špice. Svaka gondola će moći primiti do 10 putnika.

Francuski gradovi Brest i Grenoble već imaju slične sisteme žičare, ali bi Cable 1 postao prvi takav projekt u Parizu ukoliko i zvanično bude odobren, što se u konačnici i očekuje. U međuvremenu su još neki slični transportni sistemi u različitim fazama razvoja.

Projekt Cable 1 je predložen prvi put 2008. godine i smatrao se neophodnim zbog brdovitog terena Creteila koji ima brzu željeznicu i autoput, tako da bi žičara predstavljala alternativu manje praktičnim "kopnenim" sredstvima transporta.

Za potrebe žičare će biti postavljena 33 bijela pilona dizajnirana tako da se "harmonično uklope" u okolinu.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti