Pista Aerodroma Tivat pokazala pukotine društva

U prethodna dva mjeseca istraživački tim Građanskog pokreta URA objavio je više dokumenata (u nastavku) koji svjedoče da je ugrožena bezbjednost vazdušnog saobraćaja kao i sigurnost domaćih i inostranih državljana koji putuju preko tivatskog aerodroma. 

Iz objavljenih dokumenata jasno se uočava da je poletno-sletna staza (PSS) na tivatskom aerodromu u lošem stanju i da su prisutna brojna oštećenja i pukotine. U Izvještaju sa pregleda iz oblasti fizičkih karakteristika na Aerodromu Tivat“koji je sačinila nadležna Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) u aprilu 2018. godine navodi se da asfaltni sloj piste izgubio svoju nosivost i da oštećenja na PSS predstavljaju opasnost za pucanje pneumatika i moguća izlijetanja vazduhoplova sa piste. Zbog toga je stručni tim Agencije za civilno vazduhoplovstvo dao preporuke da se hitno saniraju oštećenja i pukotine kolovozne konstrukcije. Do danas to nije urađeno.

PSS (pista) nije jedini problem na Aerodromu Tivat. Agencija je osim za PSS  utvrdila još nekoliko nepravilnosti od kojih je važno pomenuti i pitanje sigurnog kretanja i parkiranja vazduhoplova na platformi Aerodroma Tivat. Da je parkiranje na tivatskom aerodromu problem svjedoči i činjenica da su prošle godine oštećenja dva manja parkirana aviona koji nisu bili obezbijeđeni na adekvatan način.

 

 

 

Ko je kriv za loše stanje infrastrukture Aerodroma Crne Gore?

 

Aerodromi Crne Gore i Agencija za civilno vazduhoplovstvo duguju odgovore zbog čega su ovaj Izvještaj krili od očiju javnosti. Poslije dokumenata koji su se pojavili u javnost nema sumnje da se infrastruktura i objekti aerodroma nalaze u lošem stanju. Na aerodromu u Podgorici vaze sa cvijećem služe da se skuplja voda jer krov prokišnjava. Na tivatskom osim piste i većina infrastrukturnih objekata je u lošem stanju.

 

Ministar saobraćaja Osman Nurković je na 54. sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet naveo da na Aerodromima Crne Gore radi 126 radnika više nego što je predviđeno važećim Aktom o sistematizaciji. To znači da su aerodromi izvor partijskog zapošljavanja i da su stavljeni u funkciju jedne partije.

 

Zbog lošeg stanja infrastrukture Aerodroma Crne Gore i osnovanje sumnje da je ugrožena bezbjednost vazdušnog saobraćaja GP URA je podnio krivičnu prijavu protiv izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore – Danila Orlandića. Prijava je podnijeta zbog sumnje da je isti počinio krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja kao i krivična djela protiv službene dužnosti.

 

Aerodromi Crne Gore su rentabilno preduzeće kojem ne trebaju koncesionari već odgovoran profesionalni menadžment koji će zamijeniti partijske kadrove. Aerodromi imaju mogućnost da sami podignu krediti i realizuju planirane investicije, a projekcije pokazuju da bi preduzeće moglo da vraća taj krediti bez problema posebno što se radi o monopolskom preduzeću u našoj zemlji koja je rastuća turistička destinacija.

Krivična prijava podnijeta 25.04.2019

 

 

 

 

Plaćene kazne potvrda pukotina na pisti

 

Od Agencije za civilno vazduhoplovstvo dobili smo zvanične potvrde da su na Aerodromu Tivat konstatovali određene nepravilnost i oštećenja od kojih je jedna okarakterisana kao ozbiljna i naložena je njena hitna sanacija. Aerodromi Crne Gore više od godinu dana nisu uradili ništa da se otklone nepravilnosti i saniraju oštećenja i zbog toga im je Agencija izrekla čak 9 novčanih kazni u maksimalnom iznosu. Aerodromi su platili novčane kazne u iznosu od oko 40 000 EUR-a, ali oštećenja na pisti i dalje nisu sanirana.

Informacija o izrečenim kaznama Agencije za Civilno Vazduhoplovstvo Aerodromima Crne Gore

17.05.2019

 

 

 

 

Brigo moja pređi na drugoga

 

Predstavnici Agencije za civilno vazduhoplovstvo i Aerodroma Crne Gore rješavanju ovog problema pristupili su u skladu sa narodnom izrekom brigo moja pređi na drugoga. Agencija za civilno vazduhoplovstvo zadovoljila se izdavanjem novčanih kazni i slanjem dopisa i opomena predstavnicima Aerodroma Crne Gore.

 

Sa druge strane predstavnici Aerodroma Crne Gore razmjenjivali su međusobne dopise i optužbe ko je kriv. U jednom takvom dopisu direktor Aerodroma Tivat Radovan Marić sam navodi da ne želi ni da pomisli na moguće posljedice zbog lošeg stanja PSS, a posebno ističe da ne želi da bude saučesnik u opstrukciji sanacije PSS (piste) aerodroma Tivat.

 

Svi ovi dokumenti koje smo objavili pokazuju da zvanične državne institucije i njihovi predstavnici na skandalozan način pokušavaju spinovanjem i zamjenom teza da obmanjuju domaću i međunarodnu javnost. Dokumenti pokazuju kako se zvanične institucije i predstavnici međusobno dopisuju i optužuju ko je kriv i šta treba preduzeti, a onda u javnost iznose frizirane informacije i podatke. Sramotno je i nedopustivo da se javnost obmanjuje netačnim informacijama. Zbog togaimamo paradoksalno situaciju, umjesto da se hvale podatkom da su oštećenja sanirana aerodromi se hvale podatkom da se oštećenja nisu proširila.

 

 

 

Jedino rješenje - temeljna rekonstrukcija

 

Ne želimo ni da pomislimo kakve bi bile posljedice za imidž Crne Gore kao turističke destinacije ukoliko bi bilo koji avion izletio sa piste (PSS). Ono što je još gore i strašnije od gubitka imidža jeste gubitak ljudskih života zbog nečije neodgovornosti i nemara. Temeljna rekonstrukcija i sanacija piste – poletno sletne staze (PSS) aerodroma Tivat mora biti jedan od prioriteta kako bi se spriječile potencijalno opasne posljedice i obezbijedila sigurnost avio saobraćaja.

 

Željeznička nesrećna na Bioču i „Voz neprebola“ trebale su da budu opomena za državu i za ministarstvo saobraćaja, ali i za sve institucije i pojedince zadužene za bezbjednost saobraćaja. Crnoj Gori ne treba nakon Voza neprebola i avion neprebola. Ovo treba da bude crveni alarm za nadležne da je krajnje vrijeme da preduzmu konkretne korake u obnovi infrastrukture Aerodroma Crne Gore.

 

Ovo nije pitanje afera ili političkih prepucavanja. Ovo je pitanje bezbjednosti i sigurnosti avio saobraćaja u Crnoj Gori. Sigurnost i životi putnika i zaposlenih na našim aerodromima moraju nam svima biti prioritet.

 

Zoran Mikić

 

 

Riješenje Agencije za Civilno Vazduhoplovstvo da se otklone nedostaci 08.05.2018

Izvještaj 05.04.2019

 

Ključni dio izvještaja

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti