Pogledajte impresivan pad meteora koji je osvijetlio nebo iznad jugoistoka Norveške

Norvežani su sa strahopoštovanjem posmatrali impresivni pad meteora u noćnim satima. Nakratko je osvijetlio jugoistočne dijelove zemlje, među kojima je i Oslo.

Oni koji su imali priliku vidjeti pad meteora su istakli da su u tom trenutku nastali vrlo glasni zvukovi. U policiji su potvrdili da su primili nekoliko poziva uznemirenih građana, ali da im nije prijavljeno da je neko povrijeđen ili da je pričinjena materijalna šteta.

Stručnjaci pretpostavljaju da je meteor pao u šumsko područje kod glavnog grada. Iz Norveške meteor mreže (Norsk Meteornettverk) su objavili da se pojavio danas jedan sat iza ponoći po lokalnom vremenu te da je bio vidljiv najmanje pet sekundi. Istaknuto je da je padao brzinom od 16,3 kilometra u sekundi.

Norveški astronom Vegard Rekaa je u razgovoru za BBC naveo da je njegova supruga bila budna u trenutku pada meteora. Kako je ispričao, čula je nešto kao da se nebo trese, a onda se desila eksplozija uvjerena da je u blizini njihove kuće palo nešto vrlo teško.

Kada se probudio pogledao je videozapise pada za koje je istakao da su "fantastični". Smatra da je to vrlo rijetko viđeno u Norveškoj, ali i u ostatku svijeta. Naglasio je da su stručnjaci poslani na područje za koje se vjeruje da se tu nalazi meteor.

Prvobitne informacije kazuju da je pao u šumu Finnemarka, a koja je 60 kilometara udaljena od Osla. Mogao bi biti težak najmanje 10 kilograma.

Astronom Rekaa je ukazao da meteor nije velik, ali da je poseban zbog toga što su ga mnogi vidjeli i čuli. Morten Bilet iz Norveške meteor mreže je bio među onima koji su vidjeli njegov pad. U izjavi za agenciju Reuters je kazao da je ušao u Sunčev sistem u trenutku kada je prolazio između Marsa i Jupitera.

Ovakvi padovi meteora na Zemlju su rijetki, ali jedan takav je povrijedio najmanje 1.600 osoba i pričinio materijalne štete, a to se

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti