Pogledajte kako izgleda luksuzni aerodrom u Kataru koji je proglašen najboljim na svijetu

Katarski međunarodni aerodrom Hamad u Dohi osvojio je prestižnu titulu najboljeg aerodroma na svijetu na godišnjim nagradama Skytraxa za svjetski aerodrom.

Titula koja je prethodnih osam godina bila u vlasništvu singapurskog aerodroma Changi ove je godine pripala aerodromu u Dohi. Drugo mjesto osvojio je Haneda aerodrom iz Tokija .

Među deset najboljih našli su se i aerodrom u Minhenu, Cirihu, kao i londonski Heathrow.

Godine 2020. aerodrom Hamad bio je na trećem mjestu u svijetu, ali tokom pandemije aerodrom je pokazao svoju najbolju stranu.

Otvoren je 2014. godine sa ambicijom da se grad Doha iz Arapskog zaliva pretvori u globalno središte koje opslužuje Qatar Airways, a aerodrom sada opslužuje više od 30 miliona putnika godišnje.

Arhitektura odražava obalnu lokaciju s krovom koji se talasa daleko od zida u vrtačama i padinama. Susjedna džamija podsjeća na ogromnu plavu kapljicu vode.

Ono što izdvaja ovaj aerodrom su brojna umjetnička djela koja se mogu pronaći u unutrašnjosti.

Neka od njih su suptilna, poput razigranih lažnih ptica koje "sjede" na ekranu s informacijama ispred aerodroma. Dok drugi komadi zaustavljaju svakoga da ih pogleda.

Poput "Lamp Bear" subverzivnog švajcarskog umjetnika Ursa Fischera - divovskog, nadrealnog, žutog plišanog medvjeda koji sjedi pod crnom lampom.

Tu su i brojne druge skulpture počev od drvene igračke visoke nekoliko metara koja nosi naziv "Small Lies" i svojim nosom podsjeća na Pinokia, do zlatne zamršene instalacije koja simbolizira put putnika širom svijeta.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti