Poruka mladih sa Global samita za mlade u turizmu je ”Ja se zalažem za održivi turizam”

U organizaciji Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) i Ministarstva turizma Republike Italije, u Sorentu je održan I Globalni samit za mlade u turizmu, GYTS 2022.  Ovaj forum je osmišljen kao platforma s ciljem da se podstakne aktivno učešće mladih u procesima donošenja odluka u turizmu.

Na GYTS 2022, Crnu Goru su predstavljale Jana Kostić i Anastasija Pavićević, maturantkinje iz Podgorice.

Jana i Anja su sa 120 vršnjaka iz 57 država svijeta, uzrasta između 12 i 18 godina, imale priliku da učestvuju u brojnim interaktivnim sesijama na teme odgovornog i održivog turizma kroz i to kroz radionice, okrugle stolove, kurseve, plenarne sesije, kulturne i sportske aktivnosti i simulaciju Generalne skupštine UNWTO. Predmet debata su bile teme digitalizacije, ruralnog i sportskog turizma, gastronomije, kruzinga, ali i osnaživanja mladih u procesu donošenja odluka.

Crnogorskim predstavnicama ovaj događaj je omogućio da upoznaju mlade ljude iz cijelog svijeta i debatuju na interesantne teme sa inspirativnim prezenterima, što je dragocjeno iskustvo koje će prenijeti svojim vršnjacima u Crnoj Gori.
 

Konferencija pod nazivom “Ask the Ministers” (Pitajte ministre) bila je jedan od fokusa samita. Visoka zvaničnica koja je predstavljala Crnu Goru, generalna direktorka u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Aleksandra Gardašević-Slavuljica, učestvovala je na panel diskusiji sa ministrima odgovornim za turizam iz Njemačke, Italije, Španije, San Marina, Kazahstana, Gruzije i Maldiva, kao i državnom sekretarkom za turizam iz Albanije.
 

Ministri i visoki zvaničnici su odgovarali na pitanja budućih turističkih lidera. Diskusija je bila veoma inpsirativna, a mladi su najviše bili zainteresovani da  govornici podijele sa njima sopstvena iskustva. 

Tokom zadnjeg dana samita, organizovana je i simulacija UNWTO Generalne skupštine. Među prezenterima su bili i UNWTO ambasadori za turizam, a između ostalog fudbaler Didijea Drogba, glumica Valerija Maca, kuvar Đino Sorbilja, i dr.

Prvi GYTS je zaključen usvajanjem dokumenta pod nazivom ”Sorento poziv na akciju”, koji je usvojen na simulaciji Generalne skupštine UNWTO, a koji je potpisalo svih 120 učesnika iz 57 država svijeta. Dokument nije samo priznanje da se glas mladih mora konsultovati u kreiranju politike, već je naglašeno da mladi ljudi moraju biti aktivni učesnici u svakoj fazi procesa donošenja odluka u sektoru turizma.


Ključna poruka mladih sa ovog događaja je ”Ja se zalažem za održivi turizam”.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti