Predstavljen nacrt Izvještaja o regulatornom okviru i postojećoj praksi u Crnoj Gori za korišćenje plastičnih kesa

Na sastanku Savjetodavnog tijela projekta "UNEP MARINE LITTER" koji sprovodi Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, a finansira se iz sredstava Programa za zaštitu životne sredine Ujedinjenih Nacija (United Nations Environment), predstavljen je NacrtIzvještaja o regulatornom okviru i postojećoj praksi u Crnoj Gori za korišćenje plastičnih kesa za čiju izradu je angažovana ekonomista Maša Tomković, spoljnji ekspert uovoj oblasti.

Pored predstavnika Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom prezentaciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, te predstavnici opštinskih Sekretarijata koji se bave poslovima zaštite životne sredine iz Herceg Novog, Tivta, Kotora i Budve, kao i predstavnicikomunalnih preduzeća iz Herceg Novog, Tivta i Budve.

Ovim Izvještajem su obuhvaćeni i analizirani svi postojeći zakonski propisi iz oblasti upravljanja otpadom u Crnoj Gori, kao i dat pregled zakonskog okvira u zemljamaEvropske Unije i Mediterana, te upoređivanjem sa međunarodnim okvirom, u Izvještaju je ukazano nanedostatke u domaćim propisima i date su preporuke zanjihovu dopunu i unapređenje kako bi se i kod nas uspostavio efikasan sistem upravljanja ovom vrstom otpada.

Takođe, u okviru Izvještaja analizirane su najbolje prakse drugih zemalja koje uvođenjem naplate plastičnih kesa, ali i popularizacijom korišćenja alternativnih, papirnih ili platnenih kesa uspješno upravljaju ovim problemom. Izvještaj takođe daje preporuke za primjenu nekih od mehanizama i u Crnoj Gori, prvenstveno na dobrovoljnoj osnovi, a sve u cilju smanjenja korišćenja plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu.

Imajući u vidu da je ovo prvi Izvještaj u Crnoj Gori koji se bavi problematikom plastičnih kesa kao otpadom koji ima značajan uticaj na životnu sredinu kopna i mora od izuzetnog značaja je bila diskusija na ovom sastanku u okviru koje su prisutni učesnici imali priliku da prenesu svoja iskustva, te iznesu svoja mišljenja, predloge i sugestije za unapređenje ovog dokumenta. Budući da otpad u moru, a posebno plastični otpad, predstavlja sve izraženiji problem, na sastnku je istaknuta važnost svih projekata koji doprinose prikupljanju relevantnih informacija i mjerodavnih podataka u cilju uspostavljanju efikasnijeg upravljanja otpadom koji na plaže dolazi iz mora i rijeka.

Finalna verzija ovog Izvještaja, koja će biti dostupna relevantnim insitutucijama u Crnog Gori, ali i svoj zainteresovanoj javnosti se očekuje početkom 2019. godine.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti