Preminuo Boško Bogetić, nekadašnji glavni urednik Primorskih novina

Boško Perov Bogetić, nekadašnji glavni i odgovorni urednik " Primorskih novina", preminuo je u 81. godini. Sahrana je juče obavljena u krugu porodice, na groblju kod crkve Sveta Gospođa u selo Gorovići u Kotoru, kako je Boško i želio.

Bogetić je rođen u 1940. u Gorovićima, Gimnaziju je završio u Kotoru, a diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Književne radove od 1950. godine u najuglednijim publikacijama, časopisima, i listovima SFRJ: "Književne novine, " Ljetopis matice Srpske , "Delo", "Savremenik", "Stvaranje", "Polja", "Vidici"...
Bio je glavni urednik u izdavačkom preduzeću "Rad" u Beogradu, a potom savjetnik za kulturu u Saveznoj konferenciji Socijalističkog saveza RN Jugoslavije i najzad glavni i odgovorni urednik "Primorskih novina" u Budvi.
Pisao je prozu, bavio se književnom kritikom, esejistikom.
Bibliografija: Zbirke pjesama " Brat prema bratu " (1969.), "Grešni bokor"(1971.), ""Vrt u Budvi" ( 1975.), "Bog među čokotima"( 1978.), " Skakavac u zelenom fraku", "Pesme za decu" ( 1979.), "More pred pragom" ( 1982.), "Vreme za slavuje" (1984.)"Sadašnje drvo"(1985.), " Dan bez ptica( 1987.). Sačinio je Antologiju jugoslovenske rodoljubive poezije ( 1986.)
Zastupljen je u više zbornika, leksikona i antologija poezije.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti