Preporuka zaposlenima u turizmu da se vakcinišu

Zdravstveni protokol koji je prezentovan predstavnicima turističke privrede garantuje besplatno liječenje svim turistima koji se razbole, a svim turistima je obezbijeđen besplatni PCR test za povratak u matičnu zemlju, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Ministar ekonomskog razvoja mr Jakov Milatović, koji je sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić- Bojović prezentovao protokol u Insstitutu za javno zdravlje, najavio je osnivanje koordinacionog tima kao i adekvatno zbrinjavanje zaraženih gostiju. Najavio je i formiranje koordinacionog tijela za praćenje realizacije turističke sezone.

Milatović je ukazao na  sve bolju epidemiološku situaciju u zemlji, kao i na dobar trend imunizacije građana. Podsjetio je na pozive koje je Ministarstvo uputilo privrednim subjektima u turizmu i ugostiteljstvu, a koji se odnose na vakcinaciju u okviru prioritetne grupe i donaciju besplatne zaštitne medicinske opreme.

Navodeći da su razgovor i česti sastanci sa predstavnicima poslovne zajednice kao i njihove sugestije, pomogle u kreiranju zdravstvenih protokola, Borovinić- Bojović je pozvala da se svi zarad uspješne turističke sezone pridržavaju mjera koje su navedene u protokolu. Kao važnu stavku istakla je besplatno liječenje turista u slučaju obolijevanja od Covd 19, kao i besplatni PCR test za povratak turista u matičnu zemlju.

„Preporučujemo da se svi zaposleni u turizmu vakcinišu jer je to izuzetno važno za bezbjednost i turista i samih zaposlenih. Radimo na uvođenju bedževa na kojima će pisati „Vakcinisao sam se. A ti?“, čime će se prije svega sugerisati onima koji nisu vakcinisani da to učine, znaćemo broj ljudi koji je imunizovan, a takođe će turistima ulivati sigurnost znajući da su u kontaktu sa vakcinisanom osobom“, kazala je Borovinić-Bojović.

Pozvala je predstavnike turističke privrede da u duhu društvene odgovornosti, ali i dužnosti struke, utiču na svoje zaposlene da se vakcinišu jer, kako je naglasila,  na taj način štite sebe, svoju porodicu ali i turiste. Pojasnila je i način sankcionisanja i odgovornosti nenošenja maski gostiju i zaposlenih u turističkim objektima.

„Ukoliko gost odbije da nosi masku prilikom posjete restoranu kompletna odgovornost je na njemu, a odgovornost ugostitelja je isključivo vezana za nepoštovanje mjera od strane zaposlenih u tom objektu“, kazala je Borovinić- Bojović.

Najavljeno je da se ove nedjelje formiraju timovi za PCR testiranje, te da će svaki grad imati svoj tim, a ugostitelji su dužni da obezbjede kontakt osobu koja će biti u stalnoj komunikaciji sa najbližom epidemiloškom službom.

Turistički poslenici pohvalili su protokole i procedure koje su predviđene za rad u ugostiteljskim objektima i kazali da spremni očekuju nove goste. Takođe su pohvalili su poteze koje je Vlada Crne Gore preduzela tokom praznika i istakli da su zadovoljni brojem posjeta od početka maja. 

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti