Priznanje za tvorca legendarnog crvenog kioska

Saša Mächtig dobio je priznanje od Udruženja dizajnera Slovenije za životno delo.

Najprestižnija nagrada koju dodjeljuje Društvo dizajnera Slovenije (DOS), uručena je krajem 2017. godine i ona je otišla dizajneru, arhitekti, umjetniku u profesoru Saši Janezu Mächtigu. Na ceremoniji dodjela nagrade, predsjednik DOS-a, Jurij Dobrila rekao je između ostalog: “Saša Mächtig predstavlja prepoznatljivog dizajnera na našoj sceni više od pola vijeka, osobu koja razumije arhitekturu i razumije dizajn, ali je u isto vreme to osoba koja je svijesna činjenice da je samo jedna generacija previše mala da bi jedno društvo doživjelo civilizacijski nivo.”

Njegovo ime je poznato i široj javnosti, što nije tipično za dizajnere u Sloveniji, piše slovenački Dnevnik. Sašin rad nikada nije bio tipičan, naprotiv, često je predstavljao prekretnicu u oblasti dizajna u Sloveniji. Već kao student Arhitektonskog fakulteta pokretao je dijaloge o arhitektonskoj i dizajnerskoj profesiji i tražio odgovore za društvene probleme.

 

Od novinarnice do poslastičarnice

Godine 1966. dizajnirao je mikroarhitektonski modularni objekat, legendarni crveni kiosk K67, koji je postao dio ulice svakog grada u Jugoslaviji ali i šire. Njegova svrha bila je raznovrsna: počev od prodavnica namirnica, preko novinarnica i poslastičarnica pa sve do stanica za žičare na planinama ali i za kućicu za graničnu policiju. U teoriji, sistem K67 je omogućavao neograničen broj varijacija za uklapanje modula.

Kiosk K67 se može sklopiti u bezbroj kombinacija


Do 1999. godine, kada je proizvodnja kioska K67 prestala, proizvedeno je 7.500 jedinica. Dok je većina ostala u Jugoslaviji, veliki broj ovih kioska izvezen je u inostranstvo, između ostalog u Poljsku, Irak, Keniju, Novi Zeland, Japan, bivše zemlje Sovjetskog Saveza, ali i u SAD.

Kiosk K67 je postao i deo stalne postavke prestižnog Muzeja savremene umetnosti u Njujorku MoMA.

 

VEZANO: Jugoslovenke na jadranskim plažama davnih 80tih

izvor: slovenački Dnevnik, gradnja.rs

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti