"Prokleta avlija" na Grad teatru

U srijedu, 29. jula, na sceni između crkava, sa početkom u 21.30h, održaće se prošlogodišnja festivalska koprodukcija, plesna predstava „Prokleta avlija“, u režiji Nebojše Bradića i u koreografiji Dane Rutenberg.

JU „Grad teatar“ je ovu plesnu predstavu uradio u koprodukciji sa Narodnim pozorištem iz Beograda i Nacionalnom fondacijom za igru Aje Jung.
Nebojša Bradić je uradio i scenografiju za predstavu, autor muzike je Zoran Erić, a
kostimograf Tamara Bušković.

U predstavi igraju Nikola Tomašević, Milica Jević Drndarvić, Miloš Isailović, Luka Lukić, Nelka Lazović i Rikardo Kampos Freire.

Pred premijeru reditelj Nebojša Bradić je istakao: Priča o Andrićevoj „Avliji“ u ovoj predstavi postaje sve zgusnutija, mračnija, ali i poetičnija... Sve se svodi na utamničene ljude - zatvorenike i njihove čuvare – ograđene spoljnim, nametnutim zidom, ali i unutrašnjim krugom koji su sami sebi napravili. Ovo je priča o sveprisutnoj krivici – krivici zbog pristajanja na takvo okruženje, i slabosti da se bilo šta promeni.

Izraelska igračica i koreograf, Dana Rutenberg diplomirala je u Školi igre Bat-Dor, i završila srednju školu za scenske umjetnosti “Telma Jelin”. Posjeduje i diplomu sa Univerziteta Kolumbija za umjetničku igru i master diplomu iz oblasti igre Univerziteta Holins/programa Američkog festivala igre. Kao umjetnički direktor svoje plesne trupe, “Projekat red hil” u Njujorku, u periodu 2000-2003. g, kreirala je postavke koje su izvođene na različitim scenama, uključujući i “Ples sada” u Njujorku, pozorište Džojs u Sohou, pozorište Malberi, Univerzitet Setlment, pozorište “Minor Latam”, Bijeli talas, festival Frindž u Torontu, i druge. Rutenbergova teži stvaranju koreografija koja angažuju sva čula, ne isključujući smisao za humor, i koje uključuju novu publiku, pored one koja redovno prati igru. Imajući u vidu ove ciljeve, ona sarađuje sa umjetnicima različitih oblasti (pozorište, film, muzika i vizuelne umjetnosti), i istražuje nove uglove predstavljanja i sticanja iskustva u igri. Rutenbergova paralelno stvara i predstavlja svoje radove u Izraelu i u inostranstvu. Ona nastavlja da stvara koreografije za različita pozorišta i televizijske kanale širom Izraela, predaje i nastupa u inostranstvu (Senegal, SAD, Mađarska, Danska, Južnoafrička Republika, Italija i Rusija). Magazin “Marker dabl ju” nedavno je odabrao Danu Rutenberg za ženu „generacije koja dolazi“. Dana Rutenberg je dobitnica nagrade Ministarstva kulture za 2013. godinu. Godine 2012. bila je dobitnica istaknute nagrade Rozenblum grada Tel Aviva.

Zoran Erić je muzičko školovanje započeo u najranijem djetinjstvu svirajući klavir i violinu. Diplomirao je i magistrirao na odsjeku za kompoziciju na Muzičkoj akademiji, danas Fakultetu muzičke umetnosti, u Beogradu. Iz prebogatog i u svijetu poznatog Erićevog stvaralaštva, izdvajamo obiman ciklus muzike za pozorište i film. Sarađivao je sa našim najistaknutijim pozorišnom stvaraocima, kao što su Sonja Vukićević, Gorčin Stojanović, Nikita Milivojević, Vida Ognjenović, Nebojša Bradić, Milan Karadžić, Dejan Mijač, Boro Drašković, Egon Savin i drugi, i pisao muziku za pozorišne predstave među kojima su i Medeja, Magbet, Proces, Ptice, Hamlet, Kralj Lir, Majka Hrabrost, Sedmorica protiv Tebe, Život je san, San letnje noći, Čekajući Godoa, Kralj Ibi, Simon čudotvorac, Dama s kamelijama, Banović Strahinja, Karolina Nojber, Koreni, Ravangrad, Antigona u NY, Maksim Crnojević, Zver na mesecu, Frederik, Pogled u nebo, Egzibicionista, Galeb, Posetilac, Mala trilogija smrti, Don Krsto, Transilvanija, Car Edip, Harold i Mod…, kao i za filmove Ubistvo sa predumišljajem, Stršljen, Senke uspomena. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo, od kojih su najznačajnije Oktobarska nagrada grada Beograda, YUSTAT Grand Prix za pozorišnu muziku, dvije Zlatne mimoze za filmsku muziku, dvije Sterijine nagrade za pozorišnu muziku, Velika zlatna medalja Univerziteta umjetnosti u Beogradu, nagrade “Grad teatar” za pozorišno stvaralaštvo. Trostruki je dobitnik najvećeg priznanja u oblasti muzičkog stvaralaštva u Srbiji - Mokranjčeve nagrade. Redovni je profesor i šef Katedre za kompoziciju pri Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Muziku za Prokletu avliju čini izbor iz Erićevih dela Blues&Rhythm za kontrabas i gudački kvartet, Entr’acte za orkestar, Sonata quasi una fantasia za violu i klavir i Scenario za dva violončela kao i četiri Muzičke slike (PAV1234) za elektroniku, koje su realizovane posebno za ovu priliku.

Predstava je na reperetoaru festivala i 30. jula.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti