Promjena na vrhu: Kineski Guangzhou Baiyun je najprometniji aerodrom na svijetu u 2020.

Međunarodni aerodrom Hartsfield-Jackson u Atlanti izgubio je titulu najprometnijeg u svijetu nakon 23 godine.

Aerodrom u Atlanti je u 2020. godini bio drugi na listi, dok je titulu najprometnijeg aerodroma svijeta preuzeo Međunarodni aerodrom Guangzou Baiyun u KIni. Ovaj aerodrom je napravio značajan napredak u odnosu na 11. poziciju koju je imao 2019. godine.

Tokom prošle godine je bilo dramatičnih promjena na listi zbog restrikcija uvedenih usljed pandemije koronavirusa, koja i dalje otežava putovanja širom svijeta.

Aerodrom Guangzhou je u 2020. godini zabilježio 43,8 miliona putnika, što je za 40 posto manje u odnosu na 2019. godinu, dok je aerodrom u Atlanti imao 42,9 miliona putnika, odnosno pad od 61 posto.

Očekuje se da će gubitak prvog mjesta na listi najprometnijih aerodroma svijeta biti samo privremen za Atlantu jer se situacija u svijetu poboljšava.

U top 10 najprometnijih aerodroma svijeta nalazi se sedam kineskih aerodroma, a to su pored Guangzhoua još Chengdu, Shenzhen, Kunming, Šangaj, Peking i Xi'an.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti