Crna Gora obilježava godinu dana od prve transplantacije

Crna Gora obilježava godinu dana od prve transplantacije

Prije godinu dana u Kliničkom centru Crne Gore uspješno je izvedena prva transplantacija organa, i to bubrega sa živog donora. Transplantaciju su izveli crnogorski i hrvatski transplantacioni tim.

Transplantacija ili presađivanje organa predstavlja uspješnu metodu liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog gubitka funkcije nekog od vitalnih organa i predstavlja najkompleksniji zadatak i najveći izazov jednog zdravstvenog sistema.

Transplantaciona procedura predstavlja krunu svakog zdravstvenog sistema i Crna Gora je svojim kapacitetima odgovorila ovom zdravstvenom izazovu.

U pripremnom procesu za transplantacije organa bilo je potrebno ispoštovati nekoliko bitnih zahtjeva. Prvi se odnosio na kompletnu pripremu i donošenje zakonske regulative, pripremljen je adekvatan prostor što je podrazumijevalo rekonstrukciju postojećeg prostornog kapaciteta, nabavljena je adekvatne oprema i svi potrebni lijekovi. Takođe, edukovan je i obučen medicinski kadar. Tim stručnjaka, odnosno zdravstvenih radnika iz tima za transplantaciju, boravio je u nekoliko navrata u Kliničkom centru u Zagrebu radi studijske posjete i obuke za takvu proceduru. Zdravstveni sistem u Crnoj Gori je nakon tih pripremnih elemenata bio spreman da realizuje uvođenje ove nove metode.

Planirano je da u našoj sredini prvo uradimo transplantaciju bubrega sa živog davaoca i da to postane, rutinska metoda u liječenju THRI (hroniče bubrežne insuficijencije).

Imenovan je Nacionalni koordinator prof. Dr Marina Ratković, istaknuto i prepoznatljivo ime iz oblasti nefrologije u regionu.

Specifično i vrlo senzitivno pitanje donacije organa i transplantacije zahtijeva ne samo dobru organizaciju već i velike sposobnosti i obučene profesionalce kao i razvijenu opštu javnu svijest i političku podršku.

Napravljeni su prvi koraci, imamo viziju, stvorili smo tehničke uslove, imamo odlične ljekare i zdravstvene radnike, pa uz pomoć prijatelja iz regiona i neizbježnu političku podršku kapitalizovali smo sve naše vrijednosti u zajedničkom cilju, a to je da transpalnatcija organa u Crnoj Gori kao kruna zdravstvenog sistema.

Od prve transplanatcije bubrega sa živog davaoca u Crnoj Gori uspjesno su sprovedene transplantacije kod ukupno sedam pacijenata.

Za dalji nastavka programa transplantacije organa potrebna je puna pažnja i podrška društva, humanost građana, usresređenost struke i nadležnih institucija.

 

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti