Prvi posjetioci Akvarijuma Boka učenici OŠ „Savo Ilić“

Prvi posjetioci Centra za zaštitu biodiverziteta Jadrana „Akvarijuma Boka“ juče su, u organizaciji Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, bili nagrađeni učenici Osnovne škole „Savo Ilić“.

Akvarijum, na površini od 300 m2,  nalazi se u kotorskoj Palati Radoničić, koja je spomenik kulture Crne Gore. Rukovodilac ovog Centra dr Mirko Đurović, kazao je da je danas, za najbolje đake ove škole, organizovan besplatan edukativni program, koji ih je upoznao sa svim raskošem i bogatstvom živog svijeta Jadrana. Djeca su u Akvarijumu, u tri međusobno povezane prostorije, mogla da vide morsku floru i faunu Mediterana, Jadrana i Bokokotorskog zaliva. U jednoj prostoriji posvećenoj Bokokotorskom zalivu dostupan je i touch tank, gdje su djeca mogla da dodirnu vodu i osjete blizinu organizama u bazenu i nauče više o flori i fauni Boke. Đurović je kazao, da sa njihovim obilaskom, počinje i dodatna vrijednost turističkoj ponudi grada Kotora i Crne Gore, otvaranjem vrata Akvarijuma Boka za javnost. Akvarijum će biti otvoren od srijede do nedjelje, od 11.00 do 19.00 sati, po promotivnim cijenama, koje su 50% snižene u odnosu na standardne cijene.  Ponedjeljkom i utorkom „Akvarijum Boka“ će biti zatvoren za javnost. Cijena karte, za odraslu osobu, po promotivnoj cijeni je pet eura, za djecu i tinejdžere (6-18 godina) tri eura, za tročlanu i četvoročlanu porodicu 11 eura. Ovaj centar  sa prvim crnogorskim javnim akvarijumom, dio je uspješno završenog projekta MonteAqua, vrijednim 1, 17 miliona eura. Podsjećamo, Sredstva su osigurana bespovratnim sredstvima Ambasade Norveške u Beogradu od 0,75 miliona EUR i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore od 0,37 miliona EUR. Institut za biologiju mora je jedina institucija u Crnoj Gori koja kombinuje istraživanje i obrazovanje za promociju i praksu efikasnog očuvanja morskih divljih životinja. Budući Akvarijum će i naučnicima u Institutu omogućiti da izvode različite naučne eksperimente “in vivo”, da prate sve ono što je vrlo teško pratiti u prirodnoj sredini, kao što je rast i razvoj organizama i interakcija među vrstama.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti