„Radnička cesta“ na sceni između crkava

Večeras na sceni između crkava, sa početkom u 21 čas, biće prikazana predstava „Radnička cesta“ autora i reditelja Boruta Šeparovića, u produkciji umjetničke udruge MONTAЖ$TROJ iz Zagreba.

Na festivalu “Grad teatar” premijerno će biti prikazana integralna verzija nikad odigrane predstave na temu iz radničkog života, montirana iz petnaest fragmenata.

Od svog osnivanja, MONTAЖ$TROJ je prepoznat po stvaranju eksplozivnog fizičkog teatra, kao i po naglašenom multimedijalnom i interdisciplinarnom radu, koji razbija jasne granice umjetničkih grana i time postaje zaštitni znak angažovane umjetnosti u Hrvatskoj i inostranstvu o čemu svjedoče nacionalne i internacionalne nagrade, kao i interesovanje vodećih svjetskih medija za Šeparovićev rad.

Bojan Munjin je povodom „Radničke ceste“, novog projekta udruge nastalog za vrijeme pandemije, za  „Novosti“ zapisao da je “Današnja globalna izolacija Šeparoviću  postala okidač za temu kojom se u ovoj predstavi želi baviti: radnici su u privatizaciji ionako postali deveta rupa na svirali, a sada će korona postati odličan izgovor da ih se baci na ulicu i da njihova bijedna radnička egzistencija bude zamijenjena robotima, algoritmima, čipovima i drugim smrtonosnim čudima tehnološkog cunamija. U tih petnaest filmskih sličica neprestano kao neki lajtmotiv struji rečenica, mogući prvi stih neke tužne radničke pjesme: ’Gdje ste sada, proleteri?’“ Uz to, Munjin je dodao da: „Kroz predstavu struji beznadna dilema: kako učiniti ovaj svijet pravednijim i boljim mjestom za život kada u ovom postideološkom dobu nijedan poziv na promjenu nema baš nikakvog efekta.“

Borut Šeparović rođen je 1967. godine u Zagrebu. Diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te na postdiplomskom studiju Das Arts (Napredne studije scenskih umjetnosti) u Amsterdamu. Osnivač je umjetničkog kolektiva MONTAЖ$TROJ, čiji je umjetnički voditelj i reditelj od osnivanja 1989. godine. Režirao je i vodio preko 50 projekata, predstava i performansa u produkciji Montažstroja, ali i brojnih institucionalnih pozorišta.

Borut Šeparović je, osim što je autor, reditelj i snimatelj slike i zvuka, uz Anu Prolić, bio zadužen  za tekst i dramaturgiju, dok je  Konrad Mulvaj  radio montažu  i obradu slike i zvuka.  Zvuk i muzika su djelo MONTAЖ$TROJ-a.

U predstavi igraju: Bernard Tomić, Domagoj Janković, Matej Đurđević, Goran Grgić.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti