„Razgovori sa Dadom“ za kraj ovogodišnjeg književnog programa na Trgu pjesnika

U ponedjeljak, 04. avgusta, sa početkom u 21 čas završava se ovogodišnji književni program festivala „Grad teatar“. Branka Bogavac, sada već potvrđeno vitez umjetnosti i književnosti, zatvara ovogodišnji Trg predstavljanjem svog drugog izdanja knjige „Razgovori sa Dadom“, u izdanju Narodnog muzeja sa Cetinja.


Knjiga objedinjuje niz razgovora koje je Bogavac vodila sa jednim od najslavnijih crnogorskih slikara, takođe vitezom. Knjiga objedinjuje i glasove drugih, pjesnika, slikara, istoričara umjetnosti, koji su razmišljali i pisali o Dadu Đuriću. U prepletu umjetnikovih svjedočanstava i glasova sagovornika, Bogavac uspijeva da čitaocima predoči cjeloviti prikaz istinskog umjetničkog bića.

 


Branka Bogavac rođena je u Virpazaru na Skadarskom jezeru 1937. god. Gimnaziju je završila u Beranama, a romansku grupu jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu 1964. Na Sorboni je završila slavistiku 1968. gdje je i magistrirala. Bila je docent za srpskohrvatski jezik na Sorboni-Pariz VIII i dvadeset godina je radila kao profesor u Jugoslovenskoj dopunskoj školi u Parizu. Bila je direktor Kulturnog centra Srbije i Crne Gore u Parizu od septembra 2004 do jula 2006. Orden viteza umjetnosti i književnosti, nagradu koju dodjeljuje francusko Ministarstvo kulture i koja spada u četiri važna odlikovanja Francuske, dobila je 2013. godine.
Više od tri decenije objavljivala je intervjue u Politici, Borbi, Pobjedi, Oslobođenju, Danasu, NIN-u, Oku, Odjeku, Književnoj reviji, Književnoj reči, Književnim novinama, Ilustrovanoj politici, Profilu, Bazaru, Kucnom magazinu, Nadi, Intervjuu, Stvaranju, Sceni, Dami, Mlad Borec… Prevode je objavljivala u Sineastu, Sceni, Poljima, Praktičnoj ženi, Pozorištu… Prevela je pjesme Alena Boskea i Žana-Kloda Renara i Mari-Kler Bankar.
Objavila je sljedeće knjige razgovora: Razgovori u Parizu I, Razgovori u Parizu II, Razgovori u Parizu III, Razgovori sa Dadom (2 izdanja, za „Oktoih“ 2001. i Narodni muzej 2013.), Slikarstvo kao neracionalna sreća, Pariski razgovori IV, Razgovori u Parizu V, Crna Gora u Parizu – susreti i razgovori sa crnogorskim umjetnicima.
Likovni umjetnici koji su sagovornici Branke Bogavac jesu i istaknuta imena prvo jugoslovenske savremene umjetnosti, kao Veličković, Mihajlović, Omčikus, Zoran Mušič..., a zatim i crnogorske umjetničke scene: Dado, Filo, Vojo Stanić, Dimitrije, Uroš Tošković, Pavle Pejović, Anka Burić, Dragan Karadžić, Rajko Todorović -Todor, Zlatko Glamočak, Ratko Odalović, Draško Dragaš, Srđan Vukčević, Jarmila Vešović, Drago Dedić...
Među njenim sagovornicima nalaze se i slavna svjetska imena književne scene: Klod Simon, Česlav Miloš, Nadin Gordimer, Eli Vize, Orhana Pamuk, Vargas Ljosa, Mihail Gorbačov (svi dobitnici Nobelove nagrade), Milan Kundera, Horhe Luis Borhes, Umberto Eko, Emil Sioran, Eugen Jonesko, Margerit Diras, Jurij Ljubimov, Amos Oz, Adonis, Ariana Mnuškin, Alen Boske, Žan Luj Baro, Rober Hosen, Danijel Miteran...
Gost večeri je Pavle Pejović, a razgovor će voditi Miraš Martinović.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti