Regionalni vodovod pozdravlja aktivnosti državnih organa u borbi protiv nelegalne eksploatacije šljunka iz Morače i Cijevne

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje DOO Budva pozdravlja uspješnu akciju hapšenja više lica u borbi protiv nelegalne eksploatacije šljunka iz riječnih korita Morače i Cijevne, koju je sprovelo Ministarstvo unutrašnjih poslova u koordinaciji sa ostalim nadležnim državnim organima, Upravom za inspekcijske poslove, Ministarstvom poljoprivrede i Tužilaštvom.

Vjerujemo da je ovo samo početak rješavanja ovog dugogodišnjeg problema na koji se decenijama žmurilo. Raduje nas činjenica da se brojne konkretne inicijative koje Regionalni vodovod intenzivno preduzima, a posebno posljednjih nekoliko mjeseci, u saradnji sa MUP-om Crne Gore i ostalim nadležnim organima, pojačani nadzor i praćenje počinilaca nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska iz riječnih korita Morače i Cijevne u oblastima koje su u neposrednoj blizini, ili čak u okviru zona sanitarne zaštite vodoizvorišta Bolje Sestre, i brojne krivične prijave koje smo podnijeli MUP-u Crne Gore protiv istih, najzad realizuju na pravi način i počinioci procesuiraju u skladu sa zakonom, izjavio je Josip Đurašković, izvršni direktor Regionalnog vodovoda.

U pokušaju da spriječi dalju devastaciju korita rijeke Morače i Cijevne koja je izazavana dugogodišnjom eksploatacijom šljunka i pijeska, i time zaustavi dalje drastično smanjenje izdašnosti vodoizvorišta Bolje Sestre, sa koga se vodom snabdijeva kompletno Crnogorsko primorje, nova uprava Regionalnog vodovoda je kao svoj prioritet postavila zaštitu vodoizvorišta od čije izdašnosti u značajnoj mjeri zavisi turistička privreda Crne Gore i odlučnu borbu protiv počinilaca ovih nelegalnih radnji, kao i blisku  saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, kao i ostalim nadležnim organima.

Studije koje u sklopu dugogodišnje saradnje za Regionalni vodovod izrađuje i finansira Evropska banka za obnovu i razvoj, kao i međunarodni eksperti koji su angažovani ovim povodom, potvrdili su da ove aktivnosti u velikoj mjeri utiču na izdašnost izvorišta i dugoročno ugrožavaju vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja, o čemu je Regionalni vodovod u više navrata obavještavao nadležne organe, kao i najširu javnost.   

U narednom periodu, tj. do aprila 2022. godine, očekujemo završetak opsežne studije vezano za moguća alternativna rješenja po pitanju obezbjeđivanja dodatnih količina vode za Primorje, kako bi izbjegli potencijalne izazove u snabdijevanju vodom, ukoliko količine sa vodoizvorišta Bolje Sestre ne bude dovoljne za bezbjedno i kontinuirano vodosnabdijevanje svih opština Crnogorskog primorja. Takođe, razmatramo i mogućnosti izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode na samom vodoizvorištu, u slučaju da dobijemo potvrdu stručnjaka da se određene dodatne količine vode mogu povlačiti i iz neposrednog okruženja vodoizvorišta. Sa naše strane ćemo i dalje ulagati sve napore da što prije nađemo zadovoljavajuća rješenja i spriječimo svaki rizik po turističku privredu i nesagledive posledice koje bi prekid u vodosnabdijevanju izazvao. Utoliko prije pozdravljamo konkretne aktivnosti MUP-a i ostalih organa koje daju svoj doprinos i pomažu spriječavanje dalje devastacije i očuvanje vodnih resursa Crne Gore, dodao je direktor Đurašković.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti