SAD doniraju 2.7 miliona dolara Crnoj Gori za borbu protiv COVID-19

Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala je 2.7 miliona dolara kroz Projekat jačanja kapaciteta za pružanje odgovora na COVID - 19 u Crnoj Gori, koji će implementirati Ministarstvo zdravlja zajedno sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori.

Tim povodom u Podgorici je formiran Nadzorni odbor čiji je zadatak davanje strateških usmjerenja i praćenje statusa implementacije projekta.
"Zahvaljujući ovoj izuzetno značajnoj donaciji, Crna Gora će, kroz kontinuiranu kampanju na kojoj će počivati projekat, nastojati da dodatno osvijetli značaj i pospiješi proces imunizacije protiv koronavirusa koja je okosnica borbe protiv ove pošasti. Crna Gora je do danas obezbijedila preko milion i dvije stotine hiljada doza vakcina, a prvu dozu dobilo je blizu 60 odsto punoljetnih građana. U isto vrijeme, unaprijedićemo već ojačane kiseoničke kapacitete naših bolnica, ali i obezbijediti ozbiljan tempo testiranja, odnosno dalji nadzor epidemije za šta smo ranije dobili pohvale predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen tokom njene posjete Institutu za javno zdravlje”, kazala je ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović.
Ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke istakla je da SAD predvode globalnu borbu protiv COVID 19 s kojom ne može da se uporedi nijedna dosadašnja globalna kriza ni po kompleksnosti ni po obimu.
“Preklapaju se zdravstvena, humanitarna i finansijska kriza”, napomenula je ona.
Ambasadorka kaže da će ova donacija pomoći Crnoj Gori da ojača lokalne kapacitete odgovora na COVID kako bi se ublažili ekonomski, zdravstveni i socio-ekonomski efekti krize.
“Većina ovog projekta je usmjerena na dijagnostiku i terapiju. Poboljšaćemo kiseoničke kapacitete koji se koriste za tretman COVID pacijenata. Zadovoljna sam što ćemo pomoći Ministarstvu zdravlja da ojača prevenciju i unaprijedi stopu vakcinacije, posebno u ruralnim predjelima u Crnoj Gori”, navela je ambasadorka.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti