Saopštenje fb grupe Stop krivolovu

U nastavku prenosimo saopštenje fb grupe STOP KRIVOLOVU u orginalu:

Na prijave o intenziviranoj aktivnosti dinamitaša u poslednje vreme,i na naše apele da je ovaj deo godine jedan od najkritičnijih jer se ciljano atakuje na velika jata Gofova,kao i da je potrebno uložiti dodatne napore svih relevantnih faktora kako bi se ovaj najgnusniji ali i po živote najopasniji vid krivolova sprečio,dobili smo adekvatne reakcije nadležnih,na čemu smo neizmerno zahvalni,posebno pripadnicima Policije i Inspektorima za ribarstvo!


Naime,u Petak 25.05. oko 11,00 na prijavu savesnog gradjanina i sportskog ribolovca,da su se iz pravca Valdanosa čule dve detonacije,kontaktirana je Plovna jedinica Ulcinj koja je istog trenutka uputila jednu patrolu u tom pravcu,a iz Bara je krenulo Policijsko plovilo,te su brzom akcijom,na licu mesta zatečena tri lica,koja su posle uzimanja parafinskih rukavica i pretresa ličnih stvari i vozila pri kojima su pronadjene boce za ronjenje,privedena na dalju obradu i uzimanje izjava,a po završetku forenzičke istrage postupak će se nastaviti po dobijenim rezultatima! Ujedno,Inspektorka za ribarstvo je sve vreme bila u kontaku sa Policijom i nama,za slučaj da se prilikom akcije pronadje i ulovljena riba,ali ju je put odveo na drugu stranu,jer smo joj prosledili prijavu gradjanina iz Bara,da se u centru grada odvija nelegalna prodaja ribe! Isnpektorka se odmah uz pratnju Barske policije uputila ka mestu nelegalne trgovine i pronašla lice koje ju je sprovodilo,a situacija je u nastavku dobila neočekivane dimenzije,jer je lice pokazalo medicinski dokument koji govori o njegovoj mentalnoj bolesti,i tome da je nesposobno za bilo koji vid pravnog postupka,i da narodski rečeno " Ne odgovara za svoje postupke". Fascinira to da takva lica,sa ovakvim vidom lekarskog uverenja,nisu u specijalizovanim ustanovama ili bar pod nečijim nadzorom,nego se slobodno kreću,ponašaju kako žele,ni za šta ne mogu odgovarati,a najtužnije je što ih neko zloupotrebljava na ovako perfidan način,dajući mu da prodaje dinamitom ubijenu ribu! Tužno !


Subota 26.05. oko 7 ujutro,prijava dve detonacije na potezu izmedju Ploča i Zagore! Posle prijave Plovnoj jedinici Policije Budva,patrolni čamac se odmah uputio ka lokaciji,obišao dosta terena,ali kopno,jako nepristupačno sa dosta rastinja je najverovatnije prikrilo izvršioce,a riba zbog velike dubine ostala pri dnu,i tako ostala nedostupna! Zahvalnost dežurnoj ekipi Plovne iz Budve,koja se još odredjeno vreme zadržala na vodi,patrolirajući,i tako šaljući jasnu poruku krivolovcima da su tu,i da su spremni da reaguju,a oni,neka i dalje čuče iz žbunova,kriju se po rupama i pećinicama Zagore,ali će jednog dana svakako doći pred lice pravde,i platiti za svoja nedela! Ovo su druga vremena,i akcija Stop krivolovu garantuje da je i stav Države prema krivolovu jasan i nedvosmislen,i da sa borbom protiv njega neće stati!
Nedelja 27.05. od 06,00 do 14.00 Koordinisana akcija Jedinica Granične Policije Herceg Novi i Tivat,i Isnpektora za ribarstvo, Ne možemo izreći dovoljno pohvala za ovu akciju,i ne pomenuti njenu vrednost,jer ovakav rad na terenu je nešto najvrednije,i udara u centar problema,šaljući nedvosmislenu poruku svima koji na vodu izlaze sa nečasnim namerama! Očekujemo ovakve akcije i na ostalim delovima obale,i to jako brzo,i nudimo nadležnima svu moguću pomoć,kako logističku tako i u privatnim plovilima i ljudstvu,jer ogromna je armija onih koji stoje uz akciju Stop krivolovu!


Obilaskom terena,plovilom od Rta Arza do Platamuna,sa akcentom na neuralgičnim tačkama sa kojih su odjekivale eksplozije u poslednje vreme,uz podršku Tivatskih kolega sa kopna koji su u reonu Bigova izvršile kopneni obilazak i monitoring terena,a kasnije se pridružile kolegama na plovilu ovaj kombinovani tim je,kao što se vidi na priloženim fotografijama naišao na dosta krivolovnih aktivnosti! Na jednom od rtova uočeno je lice koje se odmah dalo u beg,samo u donjem vešu,boso,kroz visoko rastinje i preko stena,i ne odazivajući se pozivu Policije da stane nedvosmisleno dalo do znanja da u pitanju nisu "čista posla". Posle jako teškog pristajanja,jer je u pitanju nepristupačan teren,opasan oštrim i visokim stenama,Policija je ipak uspela da dodje do mesta sa koga se lice udaljilo,i pronadje ostavljenu opremu za ronjenje,boce,odelo,čekić,klešta i mrežu sa oko 9 kilograma prstaca,što je fotografijama evidentirano! Nadamo se da je "odbegli" imao jako "prijatan" ostatak dana, go i bos,kroz trnje,preko stenja i kamenja,zmije i po nekog šakala :)


Daljim obilaskom,na nepristupačnom delu ponte Veslo,pronadjena je puška za podvodni ribolov,odbačena kratko vreme pre toga,jer je lice koje je primetilo plovilo sa policijom pobeglo ostavljajući za sobom inkriminišući deo opreme za čije korišćenje evidentno nije imalo dozvolu.
Tokom dana,kontrolisan je i znatan broj plovila,a pretresom i uvidom u dokumentaciju svaka nepravilnost je sankcionisana!


Veliko,veliko BRAVO i HVALA za ovu akciju i njene protagoniste,pripadnike odeljena granične Policije Herceg Novi i Tivat,i Inspektora za ribarstvo.koji su ovim pokazali pravi odnos prema problemu krivolova,i uputili poziv kolegama sa drugih delova obale da slede njihov primer,jer se jedino ovako šalje jasna poruka svima koji se krivolovom bave,ili to planiraju! Iako problem nedovoljno ljudstva i ne uvek dostupnih plovila koja se prvenstveno koriste za obezbedjivanje granice,ovakvi primeri jasno govore o spremnosti da se krivolov zaustavi,i da se stane na put bahatosti nekih koji pod plaštom "prehranjivanja porodice" nedozvoljenim sredstvima dolaze do ogromne zarade,iako više nego pristojno žive i bez toga...


U narednom periodu očekujemo intenziviranje akcija Policije , na čemu smo zvanično insistirali,jer ovaj deo godine slobodno možemo nazvati jednim od najkritičnijih po pitanju krivolova,posebno onog korišćenjem eksploziva !!!
Još jednom,veliko hvala pripadnicima Policije i Inspektorata za ribarstvo,na trudu,reakcijama i rezultatima koji su nesporni,i nadamo se da će saradnja koju smo uspostavili u ovih godinu dana biti još čvršća i produktivnija u periodu pred nama!
Mi stati nećemo !!

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti