Saopštenje kolektiva Srednje mješovote škole “ Danilo Kiš” povodom štrajka prosvjetara

Saopštenje kolektiva Stednje mješovote škole “ Danilo Kiš” povodom štrajka prosvjetara. Prenosimo ga u cjelosti:

Povodom konfuzne situacije u prosvjeti Crne Gore i puno nedoumica i pogrešnih informacija, osjećamo potrebu i obavezu da se obratimo krovnim institucijama obrazovnog sistema i javnosti. Smatramo da smo dovedeni u neprijatan položaj kako djelovanjem Sindikata, ništa manje i odnosom Vlade Crne Gore i nadležnih ministarstava. Nije samo razlog našeg protesta famoznih 7 % neto povećanja zarade, nego tim više činjenica da se položaj prosvjetnih radnika ozbiljno urušava, malo po malo, posljednjih 30 godina. Sve navedeno je kulminiralo nepoštovanjem odredbi GKU. Ali, bez obzira na to što nismo privilegovana grupa crnogorskog društva, nismo ni ljudi koji nemaju svijest o sopstvenom statusu, svojim pravima i svojim obavezama. Iz tog razloga ne pristajemo na jednosmjerne odluke Sindikata i Vlade i saopštavamo sljedeće:

Kolektiv JUSMŠ“Danilo Kiš“ obavještava javnost da u najboljem interesu učenika neće prekidati nastavni proces, ali hoće na drugi način izraziti ogromno nezadovoljstvo statusom prosvjetnih radnika. Istovremeno, osim jasne poruke Vladi i resornim ministarstvima, protest SMŠ „Danilo Kiš“ biće u dužem periodu nedvosmisleno usmjeren ka revitalizaciji obrazovnog sistema Crne Gore. S obzirom na to da je u pitanju djelatnost od javnog interesa i da djeca ne smiju ispaštati zbog naših loših ugovora i odluka, iskazaćemo oštar bunt prema svim akterima i beskompromisno se boriti za hitne reforme u prosvjeti. Bićemo uporni i istrajni u navedenim zahtjevima, blagovremeno obavještavati javnost o preduzetim mjerama nadležnih institucija i shodno rezultatima organizovati različite vidove protesta. Pozivamo sve prosvjetne radnike Crne Gore i cjelokupnu javnost da pruži podršku našim, više nego opravdanim zahtjevima.

Zahtjevi:

 1. Ispunjenje obećanja u vezi sa povećanjem plate za 10% bruto
 2. Izmjena Granskog kolektivnog ugovora
 3. Izmjena Zakona o štrajku
 4. Izmjene i dopune Opšteg zakona o obrazovanju
 5. Značajno umanjenje administrativnih obaveza
 6. Status službenog lica za zaposlene u prosvjeti
 7. Ukidanje prvog i trećeg klasifikacionog perioda
 8. Vraćanje nadoknade za prevoz, zimnicu i regres
 9. Povećanje iznosa jubilarnih nagrada
 10. Utvrđivanje maksimalnog roka za odluku o višim zvanjima
 11. Nadoknada za 4 i više programa
 12. Povećanje koeficijenta za magistraturu, doktorat i viša zvanja
 13. Obezbijeđeno besplatno stručno usavršavanje za potrebe licence
 14. Povećanje otpremnine za penziju
 15. Usklađivanje postojećih koeficijenata sa koeficijentima u domenu visokog obrazovanja
 16. 20% uvećanje isplata honorarnog časa u odnosu na redovni.

Insistiramo na tome da se minimum 2 predstavnika JUSMŠ“Danilo Kiš“ uključi u radne grupe za izmjene i dopune važećih ugovora, zakona i pravilnika.

Naš protest povodom aktuelnog stanja u prosvjeti i nezadovoljstvo statusom manifestovaćemo na sljedeći način:

 1. Od 19.02. do 19.03.2024. odustajemo od svih redovnih administrativnih obaveza (ukoliko se protest produži do 31.03. imaće za posljedicu neizvođenje uspjeha i vladanja za 3. klasifikacioni

period).

 1. Ne pristajemo na eksterni nadzor tokom trajanja našeg protesta ili bilo koji drugi vid kontrole koji se može tumačiti kao vid pritiska.
 1. Okupljanje na javnim mjestima, izražavanje protesta , minimum jednom sedmično, do ispunjenja zahtjeva, što podrazumijeva skraćenje nastavnog procesa.

U slučaju da se postojeći zahtjev Sindikata prosvjete razriješi pozitivno, kolektiv JUSMŠ „Danilo Kiš“ će usmjeriti retroaktivne iznose za januar i februar u humanitarne svrhe i obnavljanje školskog inventara, a nastaviti protest do ispunjenja svih navedenih zahtjeva.

Ukoliko se zahtjevi ne ispune u navedenom roku, sa konkretnim rezultatima i započetim procedurama uz validne garancije, kolektiv je spreman na radikalizaciju protesta.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti