Saudijska Arabija će graditi osmostrani plutajući grad u Crvenom moru

Saudijska Arabija je najavila svoj najnoviji ambiciozni projekat, izgradnju osmostranog grada imena Oxagon koji će plutati na Crvenom moru. Oxagon će se nalaziti na rubu Neoma, novostvorene regije na sjeverozapadu države koja će biti 33 puta veća od New Yorka.

U dramatičnom, ali nejasnom promotivnom videu za Oxagon koji je Neom objavio na Twitteru se navodi da će Oxagon biti najveća plutajuća struktura na svijetu i biti "dom za prvu potpuno automatiziranu luku i integrirano logističko čvorište na svijetu".

Međutim, nisu kazali koliko će koštati projekat niti kako će grad ostati na površini.

Crveno more je jedna od najprometnijih trgovačkih ruta na svijetu, kroz koju svake godine prolazi 10 posto ukupne globalne trgovine.

Neom je zamisao saudijskog princa Mohameda bin Salmana i vodeći projekat njegovog 13-godišnjeg plana za modernizaciju konzervativnog kraljevstva, nazvanog "Vizija 2030".

Neom će finansirati Kraljevski fond za javna ulaganja (PIF), a prijestolonaslednik Muhamed je predsednik i Neoma i PIF-a.

U izjavi koju je u utorak prenijela Saudijska novinska agencija, Mohamed je rekao: "Oxagon će biti katalizator ekonomskog rasta i raznolikosti u Neomu i kraljevstvu, dodatno ispunjavajući naše ambicije u okviru Vizije 2030."

"To će doprinijeti regionalnoj trgovini i trgovini Saudijske Arabije i podržati stvaranje nove žarišne tačke za globalne trgovinske tokove. Drago mi je to vidjeti", poručio je princ.

Najava Oxagona prati ranije objave drugih ambicioznih projekata širom Saudijske Arabije poput grada bez ugljika koji prolazi kroz regiju Neom, tematskog parka izgrađenog na vrhu napuštene naftne platforme u Arapskom zaljevu, kao i neprofitnog grada princa Mohameda Bin Salmana.

Izvor: klix.ba

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti