Saudijska Arabija gradi luksuzno pješčano odmaralište usred drevnog grada Al-Ula

Saudijska Arabija je otkrila je projekt izgradnje zapanjujućeg luksuznog odmarališta koje je smješteno usred prirodnog rezervata Sharaan u pustinji Al-Ula.

Odmaralište koje takođe nosi naziv Sharaan dizajnirao je priznati francuski arhitekta Jean Nouvel. Prvi prizori prikazuju elegantna i prostrana vanjska dvorišta odmarališta, za razliku od njegove bogate
intimne unutrašnjosti.

Nouvel kaže da je dizajn odmarališta djelimično inspirisan Hegrom, UNESCO-ovom arheološkom lokacijom poznatom i kao Al-Hidž koja je nadavno otvorena za javnost. Arhitekta ističe da na ovaj način želi
doprinijeti očuvanju drevnog krajolika saudijske pustinje.

"Al-Ula je muzej. Svako udubljenje i ispupčenje, svako zrno pijeska i stjenoviti obrisi, svako geološko i arheološko nalazište zaslužuju svu pažnju i detaljno proučavanje. Od vitalnog je značaja da zadržimo svu prepoznatljlivost i atraktivnost pustinje", rekao je Nouvel za Dezeen.

Odmaralište Sharaan će biti otvoreno za posjetitelje do 2023. godine, a uključivat će 40 apartmana za goste i tri vile. Razvoj kompletnog projekta će nadgledati Nouvel, zajedno s Kraljevskom komisijom pustinje Al-Ula, koja je osnovana 2017. godine kako bi pomogla razvoju i promociji ove regije.

Ovaj projekt dio je širih napora Saudijske Arabije da se isturi kao međunarodna turistička zona, te na taj način doprinese razvoju ekonomije i nacionalnog identiteta zemlje.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti