Savršen odmor u novoj turističkoj atrakciji

Svetionici u Jadranu danas su prava turistička atrakcija.

Zamišljate idealan godišnji odmor daleko od gradske vreve? Na usamljenom mjestu gdje ćete se buditi uz zvuk talasa koji se razbijaju o hridi?
Upravo u takvom odmoru ovoga ljeta uživalo je oko četiri i po hiljade turista među kojima su najbrojniji bili naše komšije iz Italije. Slijedili su ih gosti iz Austrije, Njemačke, Švajcarske, istočne Evrope, a oko 15 posto su činili domaći turisti. Ako se pitate “gdje su tačno uživali?”, odgovor ne bi pogodili iz prve, možda ni iz druge i treće. Na svetionicima.Iako su svetionici prvenstveno napravljeni kao uređaji koji brodovima omogućavaju sigurnu plovidbu, označavajući ulaze u luku, opasne obale, plićake i grebene, u Jadranu su danas prava turistička atrakcija za savršen odmor.

Dio svetionika na Jadranu može se iznajmiti, a neki od najpoznatijih su svakako oni na Dugom Otoku i Palagruži. Osim njih možete iznajmiti i svetionike Savudrija, Porer, Sv. Andrija, Sušac, Sveti Petar, Prisnjak,…Svi su u potpunosti opremljeni za udoban odmor i savršen su smještaj za vaše ljetovanje na jadranskoj obali.

profimedia-0146509283-833x600.jpg

Luksuzni odmor za 1000 eura nedeljno


Od ukupno 48 svetionika, 12  se iznajmljuje turistima.

– Zakup svetionika ove godine porastao je za oko 20%. U funkciji turizma je 12 svetionika sa 25 apartmana, a samo jedan svetionik ima pet zvjezdica, te nudi usluge luksuznog odmora. Radi se o svetioniku na ostrvu Viru koji je u zakupu opštinskog trgovačkog društva Virturizam – saznajemo od Darka Meštrovića, direktora državne firme “Plovput” koja upravlja svetionicima, a koji je naglasio kako je još 13 svetionika u zakupu na 5 i 10 godina.

Svetionik Vila Lanterna koji je u vlasništvu opštine Vir, a u podzakupu agencije Virturizam, osim smještaja svojim gostima nudi i luksuzne usluge poput mini-wellnessa, fitnessa sa saunom i whirpoolom, te bicikle jer se uz objekt protežu biciklističke staze koje idu duž cijelog ostrva.
Plovput ukupno nudi 25 apartmana sa 105 kreveta, a cijene zakupa zavise od perioda sezone. Nedeljne cijene noćenja za četverokrevetni apartman kreću se od 600 do 1.200 eura u sezoni, a od 500 do 1.000 eura u predsezoni i postsezoni.

– Prošle smo godine od turizma ostvarili prihod u iznosu od 1,1 milion kuna dok ove godine očekujemo prihod od oko 1,3 miliona kuna – otkriva Meštrović.

Iako vam se cijene za nedeljni zakup svetionika, neobične kućice na obali s predivnim pogledom čine preskupe, gosti koji žele svoj odmor provesti upravo u njima, rezervišu smještaj i po nekoliko mjeseci unaprijed stoga i ne čudi činjenica da su i ove sezone svetionici bili itekako dobro popunjeni.

savudrija_04_570_x_358.jpg

“Svetionik ljubavi” za savršeno vjenčanje

Najstariji aktivni svetionik na Jadranu, a uz to i najsjeverniji hrvatski svetionik na sjeverozapadnom rtu poluostrva Istre, koji se može iznajmiti za odmor, sagrađen je prije 200 godina, na Savudriji. “Svjetionik ljubavi”, kako ga zovu, nalazi se nedaleko od Umaga, a svojim šarmom predstavlja savršeno odredište za romantični bijeg od stvarnosti i stresa. Prema legendi, u ovom ljubavnom gnijezdu ljetovao je i grof Matternich sa svojom lijepom hrvatskom plemkinjom u koju se zaljubio na jednom balu u Beču. Plemkinja je, nažalost, umrla tokom posljednjih dana dovršavanja svetionika, a austrijski grof ga više nikada nije posjetio.

Vrlo atraktivna romantična lokacija čini ovaj svetionik posebnim mjestom i za svečanost vjenčanja, a kako saznajemo iz Plovputa, jednom godišnje se budući mladenci upravo odlučuju za bajkovito vjenčanje na nekom od svetionika.

Čarobne morske uvale, istorijska zdanja, romantične lokacije i šum mora doprinose činjenici da se gosti rado vraćaju u ove male hotele na odmor za dušu i tijelo…

Izvor: Miranda Stanić-Slobodna Dalmacija/Boka News

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti