Sejšeli dozvolili dolazak nevakcinisanih turista, ali uz negativan PCR test

Pandemija koronavirusa je teško pogodila i Sejšele kao jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija na svijetu. Krizom se suprotstavljaju odlukom o dobrodošlici i za turiste koji nisu vakcinisani protiv koronavirusa, ali uz negativan test.

Pandemija na Sejšelima je izazvala prvenstveno ekonomsku, a onda zdravstvenu krizu. Ova zemlja sa više od 97.000 stanovnika je registrovala mali broj zaraženih i preminulih od početka pandemije. Do sada je registrovano skoro 3.800 pozitivnih na virus, a 16 osoba je preminulo.

Prema podacima Vijeća za turizam Sejšela, broj turističkih dolazaka tokom prošle godine se smanjio za 70 posto i to je izazvalo gubitak od 368 miliona dolara.

Ministar vanjskih poslova i turizma Sylvestre Radegonde je izjavio da su se turističke aktivnosti skoro zaustavile i da je to stvorilo gubitke ne samo u turizmu, nego i u svim drugim djelatnostima koje se povezane sa njim.

Da bi turizam ponovo oživio, vlast je odlučila da od 25. marta ukine restriktivne mjere za sve turiste, osim za one koji dolaze iz Južne Afrike. U februaru je omogućen dolazak svim osobama koje su vakcinisane.

Trenutno je potreban negativan PCR test ne stariji od 72 sata za ulazak u državu. Karantin i ograničenja u kretanju ne postoje. Ministar Radegonde tvrdi da se zbog toga već povećava broj turista.

Sherin Francis iz Vijeća za turizam je naglasila da se i dalje moraju nositi zaštitne maske, držati fizička distanca i redovno dezinfikovati ruke.

Kako je kazala, trenutno je najviše turista iz Rusije, Poljske, Rumunije, Bugarske, Indije, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Prije pandemije ovdje su najviše dolazili turisti iz evropskih država.

Na Sejšelima je vakcinisano 70 posto stanovništva i prema izvještaju lista New York Times imaju najveći broj vakcinisanih građana poslije Izraela, navodi CNN.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti