Slobodan Mitrović na Trgu pjesnika

Književni program festivala „Grad teatar“ nastavlja se večeras u 21 čas kada će na Trgu pjesnikabiti predstavljena kapitalna monografija „Arhitekt Josip Slade Šilović – Graditeljska djela i Knjaževini Crnoj Gori 1877-1900“, budvanskog arhitekte Slobodana Mitrovića.

U apstraktu za monografiju, posvećenu zaboravljenim graditeljima, autor je zapisao: “Monografija obrađuje opus graditeljskih djela u  Knjaževini Crnoj Gori ove svestrane, visoko učene i društveno angažovane ličnosti. Pored arhitektonsko inženjerske i estetske prezentacije i valorizacije, stvaralaštva Josipa Slada  prikazan je opšte pozicioni kontekst ruralne, plemenske Crne Gore u koju je Slade došao 1877. godine. Obrađen je društveni i privredno istorijski kontekst izgradnje države u njenoj prirodnoj dispoziciji, tehnologiji građenja,  ambijentu, strateškom planiranju i  počecima izgradne jednog rudimentalnog prostora.”

Recenzent ovog izdanja, Slobodan Bobo Slovinić, u svom osvrtu, ističe: „Kada se detaljnije sagleda sadržaj monografskog izdanja, treba istaći da je ta veoma bogata knjiga istinski raritet i nezaiobilazan fundament za dalje izučavanje naše urbanističko-arhitektonske prakse i modernog graditeljstva. Knjiga pruža mogućnost svakom građaninu intelktualcu, studentu te brojnim ostalim zainteresovanim da spoznaju virtuoznost rada filozofa i arhitekte Josipa Slada Šilovića prilikom kreiranja, oblikovanja i gradnje mnogih objekata u Crnoj Gori poput: Palata, dvoraca, poslanstava, pozorišta, te puteva, uređenja vodotokova, pristaništa i drugih građevina.“

Slobodan Mitrović (Budva, 1944). Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U Beogradu živi i radi dvadesetak godina, stičući iskustva na projektima: arhitekture, enterijera, primijenjenih umjetnosti, muzejskih ekspozicija, dizajna, kulturne baštine, marketinga  u statusu slobodnog umjetnika. Radi i u Energo-projektu na velikim inostranim projektima i Inžinjering birou na lakim montažnim sistemima. Nakon katastrofalnog zemljotresa 1979. godine vraća se u Budvu kao kreativni direktor umjetničke radionice keramike i keramo-plastikeu Monteksu u Buljarici, sa zapaženim rezultatima u tadašnjoj Jugoslaviji u kategorijama primijenjene umjetnosti i zanatstva. Paralelno radi arhitektonske projekte, enterijere, bavi se kulturnom baštinom, kada počinje, sa pozicije terenskog iskustva, objavljuje tekstove na temu arhitekture i kulturne baštine. Dobija I nagrade na konkursima za Gradsku kapelu u Budvi, za poslovnicu Montenegroairlinesa u Podgorici. U Republičkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture CG na Cetinju, (od 2003. do 2007. direktor) aktuelizuje stanje zaštite graditeljskog naslijeđa, nizom projekata i upravnih procesnih postupaka, te javnim djelovanjem. Međunarodni projekti: UNESCO – SUA - Ferara, 2005; Prezentacija istraživačkog-autorskog projekta rekonstrukcije pozorišta Zetski dom, CANU 2007, separat; EU “Transromanika” Ljubljana 2006 „Evropske romaničke rute – romanika u Crnoj Gori”. Bibliografija: „Deset najljepših palata CG“, “Grad teatar –Grad’’; Grad hotel Sv. Stefan – kulturno dobro. „O Castelu i Lazaretu„ u Petrovcu n/m; Scenski prostori u CG; Explorer: O crkvama Sv. Petra u Bijelom Polju, Sv.Trojice u Pljevljima, Husein pašine džamije u Pljevljima; O stilskom namještaju u Crnoj Gori; Autor monografije o Josipu Sladi Šiloviću. 2019; Član redakcije Leksikona likovnih umjetnosti Crne Gore za arhitekturu XIX i XX v. U izdanju CANU; desetine TV emisija  i scenario za jednosatnu emisiju o arh. Josipu Sladi. Izložbe: Svijetski trijenale male keramike, Zagreb 1990-93; Beogradska nedelja arhitekture ”BINA 2010”; “Kulturni pejzaž Budve” (2016). Scenografija za pozorišnu predstavu “Princeza Ksenija od Crne Gore” (1993). Dobitnik  nagrade Privredne komore Jugoslavije, 1992. (odbio u ime protesta protiv rata); Francuska izdavačka kuća “Les editions Arts et Images du Monde” svrstava Mitrovića u “Les Artistes et Maitres du XX siecle” za Evropu1990. Društveno angažovan, živi i radi u Budvi.

Moderator večeri je gđa Svetlana Ivanović.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti