Snijeg prekrio Saharu, prizori oduševili ljude širom svijeta

Snježne padavine u januaru nisu neuobičajene za mnoge regije širom svijeta, ali snijeg postaje sve češći gost i na području najtoplije pustinje Sahare. Stanovnici koji žive u njenoj blizini su očarani tim
prizorima koje su podijelili i na društvenim mrežama. Za Bliski istok ili pustinju Saharu u Africi nisu karakteristične temperature ispod nule te snježne padavine koje su ipak postale prirodni fenomen koji se često događa. Tako je snijeg ponovo u Saharu stigao prije dva dana.

Svi oni koji se nalaze na tom području odlučili su uživati u nevjerovatnim prizorima te ih zabilježiti objektivom fotoaparata.

To je učinio i alžirski fotograf Karim Bouchetata na čijim fotografijama su vidljivi jedinstveni uzorci i "šare" koje su kreirali snijeg i pješčane dine. Bouchetata ih je opisao kao "bojenje dinja snijegom" u gradu Ain Sefra u provinciji Naama, a taj nevjerovatan izgled je očarao ljude širom svijeta. Snimio je i video koji je sve još bolje dočarao, a navedeni grad se još zove "vratima pustinje" i nalazi se na oko 1.000 metara nadmorske visine. Okružen je planinama Atlas, a mještani su bili iznenađeni kada su se temperature prošle sedmice spustile na -3 stepena Celzija.

Međutim, takvo vrijeme nije bilo karakteristično samo za Alžir jer je snijeg znao pasti i u regiji Asir na jugozapadu Saudijske Arabije. Saudijska agencija SPA je navela da je sjeverne dijelove regije Tabuk u
Kraljevini Saudijske Arabije zahvatio polarni val prošle sedmice što je dovelo do snježnih padavina.

S obzirom na to da su se temperature u nekim dijelovima zemlje spustile ispod nule, meteorološki ured Saudijske Arabije je pozvao stanovnike da se utopljavaju, budu na sigurnom i izbjegavaju izlaziti na izolirana mjesta, piše The Indian Express.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti