Španija objavila turističke brojke, pad zbog korone je ogroman

Španija je u septembru bilježila snažan pad broja stranih turista zbog novog talasa zaraze koronavirusom i protivpandemijskih mjera, pokazali su u utorak podaci Državnog zavoda za statistiku (INE).

Nakon katastrofalne ljetne sezone i malog broja stranih gostiju uprkos ukidanju mjera zatvaranja, mnogi su se nadali boljim rezultatima u septembru.Turizam čini 12 odsto španskog BDP-a, podsjeća Reuters, a prenosi index.hr
Statistički podaci pokazuju da je zemlju u septembru posjetilo 87 odsto manje stranih gostiju nego u istom mjesecu lani. Pad je veći nego u avgustu, kada je njihov broj potonuo 76 odsto. Potrošnja je smanjena 90 odsto. U razdoblju od januara do septembra Španiju je posjetilo oko 16.8 miliona stranih turista, što je za oko 75 odsto manje nego u istom razdoblju 2019., izvijestio je INE.Francuzi sada čine najveću grupu stranih turista, pretekavši Britance koji su prošle godine činili petinu stranih gostiju. U prvih devet mjeseci ove godine njihov je broj pao 81 odsto.

Na Kanarskim ostrvima turistički poslenici su, ipak, optimistični i vjeruju da bi mogli spasiti dio zimske sezone, nakon što su Njemačka i Velika Britanija ukinule ograničenja putovanja na
ova ostrva. Španski BDP oporavio se u trećem tromjesečju, ali je i dalje 8.7 odsto manji nego prije godinu dana, navodi Reuters.

 
 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti