Španska nacionalna televizija odobrala Crnu Goru za snimanje epizode emisije “Stazama svijeta“

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore je podržala boravak ekipe španske nacionalne televizije TVE 2 u cilju snimanja epizode emisije „Stazama svijeta“ (Senderos del mundo).

Predstavnici TV ekipe na čelu sa protagonistom emisije Huanom Frutosom (Juan Frutos) su boravili u Crnoj Gori u periodu od 2-5. decembra. Tokom boravka snimali su na prostoru Kotora, Budve i Bara, a poseban akcenat im je bio na prirodnim i kulturnim bogatstvima.
Predstavnici ekipe španske nacionalne televizije su tokom boravka imali priliku da obiđu Perast, a posebno ih je impresioniralo ostrvo Gospa od Škrpjela za koje kažu da je prava atrakcija u Crnoj Gori. Osim toga, posjetili su stare gradove i pješačku stazu kroz prirodno netaknuto okruženje na ostrvu Sveti Nikola u Budvi.

 „Već sam boravio u Bokokotorskom zalivu i želio sam da snimimo kadrove ovdje jer je ovo mjesto zaista nevjerovatno. Veoma se radujem što će gledaoci naše emisije imati priliku da vide ova mjesta i vjerujem da ćemo im približiti  ovaj jedinstveni ambijent“, poručio je gospodin Frutas, glavni reditelj i protagonista emisije „Stazama svijeta“.
On ističe da je panoramska ruta “Bar na dvije čarobne obale“  bajkovita, a da morska i jezerska obala nude živopisan pejzaž koji će biti prikazan u njihovoj epizodi.  Prema njegovim riječima, spoj netaknute prirode i kulturnog nasljeđa omogućava da se doživi autentičnost i raznovrsnost ovog kraja.

Impresionirala ih je kestenova šuma blizu Ostrosa, sela u zaleđu Skadarskog jezera, a posebno su oduševljeni pričama iz istorije.  Imali su priliku da razgovaraju sa lokalnim stanovništvom o  crnogorskoj tradiciji, istoriji i legendama.
Stazama svijeta“ (Senderos del mundo) prikazuje rute pet kontinenata. Kroz više epizoda, troje protagonista putuje po svijetu, upoznavajući se sa prirodnim ljepotama, istorijskim naslijeđenjem, te tradicionanom kuhinjom zemalja koje obilaze. Huan Frutos, novinar i producent, koji uvijek putuje sa svojim psom, glavni je protagonista i reditelj ove emisije. Pored brojnih mjesta u Španiji koje su obišli, snimali su emisiju i u zemljama kao što su Kipar, Jordan, Norveška, Grčka, Irska, Njemačka i Izrael, a sada i u Crnoj Gori. Od prve sezone, emitovane 2019. na TVE 2, serija je imala veliku gledanost. Emisija se može pronaići na platformi „RTVE Play“, koja je jedna od najposjećenijih u Španiji sa 14 milona korisnika po danu i emituje se u 80 zemalja kroz „TVE Internacional“, a na kraju serijala biće napravljen i vodič i mobilnu aplikaciju „Senderos del Mundo.

Pored NTO CG, podršku snimanju ove emisije su dale lokalne turističke organizacije Kotora, Budve i Bara, kao i hotelska grupacija Montenegro Stars.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti