Sprečavanje morskog otpada

U Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom juče je održan inicjalni sastanak sa predstavnicima njemačke organizacije GIZ povodom početka projekta “Integralno upravljanje otpadom i sprečavanje morskog otpada na Zapadnom Balkanu” u Crnoj Gori. Sastanku su prisustvovali predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća Dževdet Cakuli i direktor Predrag Jelušić sa svojim saradnicima i projektni menadžer GIZ-a, Johannes Frommann sa nacionalnom koordinatorkom projekta za Crnu Goru, Jelenom Peruničić.

 

Sastanak GIZ 800Na jučerašnjem sastanku je dogovoreno da aktivnosti projekta budu usmjerene na područje Velike plaže u Ulcinju, a razgovarano je i o povezivanju GIZ-a sa projektima koje Javno preduzeće, posredstvom inostranih partnera, već realizuje u Ulcinju – projekat IPA Interragg WELCOME i Zero Waste City.


Imajući u vidu da se GIZ bavi rješavanjem problema čvrstog otpada iz mora, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom će, pored Ministarstva održivog razvoja i turizma i lokalne samouprave u Ulcinju, biti jedna od centralnih partnera na realizaciji ovog projekta.

Na sastanku je najavljena i Regionalna konferencija na temu otpada iz mora koja će se održati u januaru 2020.

GIZ-ov projekat “Integralno upravljanje otpadom i sprečavanje morskog otpada na Zapadnom Balkanu” se realizuje na području Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine i trajaće naredne 4 godine. Ukupan fond novca koji je opredjeljen za projekat iznosi 3,5 miliona eura, a donaciju obezbjedjuje njemačko Ministarstvo za ekonoski razvoj i saradnju

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti