"Srodne duše" po treći put u okviru Grada teatra

U ponedjeljak, 27. jula, na sceni na Svetom Stefanu, sa početkom u 22 časa, održaće se poslednje izvođenje ovogodišnje druge premijere na 29. Festivalu „Grad teatar“. Riječ je o regionalnoj koprodukciji, predstavi „Srodne duše“, nastaloj po motivima Aristofanovih komedija „Ptice“ i „Žabe“, koju režira poznati sarajevski reditelj Dino Mustafić.

Ovu predstavu JU „Grad teatar“ radi u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske iz Banja Luke i Narodnim pozorištem iz Tuzle.

O odabiru tekstova i radu na njima reditelj kaže: „Naime, prema Aristofanu su u početku ljudske rase bile tri vrste ljudi: dvostruki muškarci (djeca Sunca), dvostruke žene (djeca Zemlje), androgini, okrugla bića sa četiri ruke, četiri noge, glavom okrenutom na suprotnu stranu i sa dva lica, kao djeca Mjeseca koji je nastao od Sunca i Zemlje. Takvi ljudi su bili snažni i prkosni, pa su zaprijetili da će pokoriti i same bogove. Iz tog razloga Zeus ih prepolovi mačem na pola i otada pa zanavijek svaka polovina čezne za drugom i traži je po svijetu. To je ideal da se nađu srodne duše koje će se spojiti u jednu cjelinu. Kada se nađu, odmah se prepoznaju i to znaju

bez izgovorene riječi.

Naša predstava će imati ambiciju da govori o utopiji sretnog društva, važnosti duhovnog i demokratskog, ironiziraće društvo demagogije i pohlepe, lakomislenosti i izdaje. Ovo se prožima kao tema u većini njegovih djela, pa mi se ovaj mitski okvir o ljudima ’okruglih bića’ u potrazi za svojom drugom polovine duše učinio zgodnim za naslov predstave. Tim prije što je ovo vjerovanje isključivo vezano za Aristofana“. 

Dino Mustafić, rođen 6. jula 1969. godine u Sarajevu, bosanskohercegovački je filmski i pozorišni

režiser. Dino Mustafić je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, odsjek Režija i Filozofskom fakultetu u Sarajevu, odsjek Opšta književnost i bibliotekarstvo. Direktor je Internacionalnog teatarskog festivala MESS Sarajevo. Režirao je doku-mentarne filmove, muzičke programe i pozorišne predstave. Njegov prvi igrani film "Remake" po scenariju Zlatka Topčića doživio je svjetsku premijeru na Internacionalnom filmskom festivalu u Roterdamu 2003. godine, gdje je izabran među pet najboljih filmova Festivala. Predstave Dina Mustafića izvođene su u mnogim teatarskim centrima na ex-jugoslovenskim prostorima, te na festivalima u Njemačkoj, Egiptu i Italiji. Film "Remake" je nagrađen za najbolji debitantski film i najbolje glumačko

ostvarenje u San Francisku i nagradom "One future award" u Minhenu. Predstave "Pukovnik Ptica", "Četvrta sestra" i "Helverova noć" nagrađene su nagradom "Ključ Tmača" koju dodjeljuje časopis za dramu, teatar i odgoj TmačaArt. "Helverova noć" je nagrađena i na festivalima u Kairu, Rijeci i Prištini, te je time ušla u istoriju Kamernog teatra 55 kao najnagrađivanija predstava.

Dramaturg je Željka Udovičić Pleština, scenograf Dragutin Broz, kostimografi su Leo Kulaš i Ivana

Jovanović, kompozitor je Vjera Nikolić, a scenski pokret je uradio Damir Klemenić.

U predstavi igraju glumci iz Podgorice, Tuzle, Banja Luke i Splita: Srđan Grahovac, Elvira Aljukić,

Adnan Omerović, Edis Žilić, Elvis Jahić, Nedim Malkočević, Nikola Ivošević, Smiljana Marinković, Marina Pijetlović, Bojan Kolopić, Slađana Zrnić i Boris Šavija.

Prevoz za goste festivala je obezbijeđen (polukružni tok u Budvi u 21 čas).

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti